Linkovi

Pripreme za "super utorak"


Kandidat za republikansku predsedničku nominaciju, bivši guverner Masačusetsa Mit Romni, vodi u anketama medju republikanskim biračima na nacionalnom nivou.
Kandidat za republikansku predsedničku nominaciju, bivši guverner Masačusetsa Mit Romni, vodi u anketama medju republikanskim biračima na nacionalnom nivou.

Kandidate za republikansku predsedničku nominaciju za nekoliko dana očekuje ključno glasanje 6. marta - takozvani „super utorak“ - kada se održavaju stranački izbori u deset država. Taj dan bi mogao da donese jasnog favorita u trci za nominaciju.

Bivši guverner Masačusetsa Mit Romni, prema anketama, vodi na nacionalnom nivou, dok bivši senator Rik Santorum vodi u istraživanjima u ključnoj državi Ohajo.

U nacionalnom istraživanju javnog mnjenja koje je sproveo Galup, Romni uživa podršku 35% birača, dok Santoruma podržava 24 odsto. Ostali kandidati, bivši predsedavajući Predstavničkog doma Njut Gingrič i kongresmen iz Teksasa Ron Pol, zaostaju sa 15, odnosno 11 procenata.
.
Medjutim, u Ohaju, anketa Univerziteta Kvinipijek pokazuje da Santorum ima 35% glasova podrške verovatnih republikanskih primarnih glasača u toj državi, dok Romnija podržava 31%. Gingrič je treći sa 17 procenata, a Rona Pola podržava 12% glasača. Medjutim, 34% anketiranih birača kažu da bi mogli da promene mišljenje do glasanja 6. marta.

U severozapadnoj državi Vašington stranački izbori se održavaju u subotu, tri dana pre “super utorka.”

Pobednik neizvesne trke za republikansku predsedničku nominaciju u novembru će se suočiti sa demokratskim predsednikom Barakom Obamom.

XS
SM
MD
LG