Linkovi

Obama i Romni u Ohaju


Predsednik Barak Obama
Predsednik Barak Obama

Predsednik Barak Obama i verovatni predsednički kandidat Republikanske stranke Mit Romni održali su govore u državi Ohajo.

Američki predsednik Barak Obama je danas rekao da je glavno pitanje predsedničkih izbora 2012. godine - otvaranje radnih mesta za pripadnike srednjeg staleža, dok Mit Romni, kandidat Republikanske stranke, kritikuje predsednika što nije uspeo da oživi posustalu američku ekonomiju.

Njih dvojica su danas održali važne govore u saveznoj državi Ohajo. Obama je, na komunalnom koledžu u Ohaju, rekao da „zastoj u Vašingtonu između dva fundamentalno različita pogleda“ na smer kojim bi Amerika trebalo da krene, nanosi štetu pokušajima ponovnog oživljavanja ekonomije. On je istakao da su izbori u novembru prilika za Amerikance da prekinu taj zastoj.

Romni, koji će svratiti u Sinsinati, odbacio je unapred predsednikov govor tokom jučerašnjeg obraćanja grupi biznismena u Vašingtonu. Bivši guverner države Masačusets rekao je kako veruje da će predsednik Obama govoriti „elokventno', ali da „reči nisu skupe“. On je optužio predsednika da je neprijateljski raspoložen prema poslovnom svetu i rekao da Obama ne može da se smatra zaslužnim za bilo kakvo poboljšanje ekonomije od kada je preuzeo položaj.

Današnji govori u Ohaju, državi u kojoj se nalazi veliki deo proizvodjačkog sektora privrede, pokazuju važnost te države za oba kandidata. Nijedan predsednički kandidat u proteklim godinama nije dobio položaj u Beloj kući ako nije pobedio u Ohaju.

Predsednik Obama nastoji da se oporavi od nedavnog talasa loših vesti, uključujući neočekivano slab majski izveštaj o nezaposlenosti i njegovu prošlonedeljnu izjavu da privatni sektor „dobro stoji“ koja, kako tvrde republikanci, pokazuje koliko predsednik nije u dodiru sa istinskim ekonomskim nevoljama u zemlji. Nedavne ankete pokazuju da dvojica kandidata uživaju gotovo podjednaku podršku među biračima.
XS
SM
MD
LG