Linkovi

Republikanska debata u Ajovi


Kandidati za republikansku predsedničku nominaciju Mit Romni, Njut Gingrič, Ron Pol i Mišel Bakman učestvuju u predsedničkoj debati u Sju Sitiju u Ajovi.
Kandidati za republikansku predsedničku nominaciju Mit Romni, Njut Gingrič, Ron Pol i Mišel Bakman učestvuju u predsedničkoj debati u Sju Sitiju u Ajovi.

Kandidati za republikansku predsedničku nominaciju sinoć su održali novu debatu, u politički uticajnoj državi Ajovi na srednjem zapadu, gde, za manje od tri nedelje, počinje i nacionalni proces izbora republikanskog predsedničkog kandidata.

Bivši guverner Masačusetsa Mit Romni, rani favorit u trci, svoju pažnju je uglavnom usmerio na predsednika Baraka Obamu, koga je optužio da ne razume američku ekonomiju.

"Pitao bih predsednika – šta ste uradili kada ste preuzeli Dženeral Motors? Zatvorili ste fabrike, zatvorili njihove prodajne salone. On bi odgovorio ‘Ali to smo uradili da spasimo taj biznis’. Isto je sa nama, gospodine predsedniče. Dali smo sve od sebe da te kompanije budu uspešne. Drago mi je što jesu, i naučio sam lekcije o tome kako ekonomija funkcioniše. Da biste stvarali nove poslove, pomaže ako imate iskustvo u tome”.

Drugi republikanski pretendenti iskoristili su veći deo dvočasovne debate da kritikuju Njuta Gingriča, koji je izbio na čelo trke u poslednjoj fazi kampanje unutar stranke.

Bivši predsedavajući Predstavničkog doma branio se od optužbi da nije pravi kandidat za pobedu na opštim izborima.

"Dovoljno sam dugo u politici da se dobro sećam trenutka kada je 1979. Ronald Regan zaostajao 30 poena iza Džimija Kartera. Da su ljudi tada rezonovali na taj način, ne bi nominovali Regana. Ali oni su zaključili – on veruje u to što govori, ima krupna rešenja, može da unapredi ekonomiju, razume spoljnu politiku i to je čovek kojeg želimo da suočimo sa Džimijem Karterom”, izjavio je Gingrič.

U međuvremenu, kongresmen iz Teksasa Ron Pol, koji je ostvario dobre rezultate u nedavnim anketama u Ajovi, kaže da 2012. može da bude dobra godina za bilo kog Republikanca.

"Na sreću naše stranke ove godine, verovatno bi svako od nas mogao da pobedi Obamu”, konstatovao je Ron Pol.

Bila je to poslednja debata pre procesa nominacije koji počinje stranačkim glasanjem u Ajovi 3. januara. Prema ovonedeljnoj anketi koju su sproveli Vol Strit Džurnal i NBC Njuz, Gingrič je 17 poena ispred Romnija prema mišljenju republikanskih birača. Druga anketa, koju su sproveli ABC Njuz i Vašington Post, pokazuje da je više birača nego ikada ima negativno mišljenje o predsedniku Obami, ali je to mišljenje ipak pozitivnije nego prema Gingriču.

U debati su takodje učestvovali guverner Teksasa Rik Peri, članica Predstavničkog doma iz Minesote Mišel Bakman, bivši senator iz Pensilvanije Rik Santorum i bivši guvener Jute Džon Hantsmen, nekadašnji Obamin ambasador u Kini.

XS
SM
MD
LG