Linkovi

Završeni regionalni izbori u SAD


Guverner države Nju Džersi, Kris Kristi, pozdravlja svoj reizbor
Guverner države Nju Džersi, Kris Kristi, pozdravlja svoj reizbor

Njujork dobio prvog demokratskog gradonačelnika u proteklih 20 godina dok je Kris Kristi ponovo izabran za guvernera Nju Džersija

Birači širom Sjedinjenih Država glasali su juče na važnim regionalnim izborima čiji rezultati bi mogli da utiču na izbore za Kongres, sledeće godine, kao i na predsedničke izbore 2016. godine.

U Nju Džersiju, na severoistoku zemlje, republikanski guverner Kris Kristi lako je osvojio drugi mandat pobedivši svoju demokratsku rivalku, senatorku Barbaru Buono. Kristi se smatra za jednog od kandidata koje bi Republikanska stranka mogla da nominuje za predsedničke izbore 2016. godine, naročito zbog toga što je pozdravio dolazak predsednika Baraka Obame u Nju Džersi, posle superoluje Sendi koja je prošle godine teško pogodila tu državu.

Obraćajući se sinoć svojim pristalicama Kristi je rekao da bi njegova pobeda trebalo da bude poruka zakonodavcima u Vašingtonu.

“Znam da duhom klonula Amerika, gnevna zbog nefunkcionalne vlade u Vašingtonu, posmatra večeras Nju Džersi i pita se: da li se zaista događa ovo što se događa? Da li su ljudi zaista počeli da se približavaju jedni drugima? Da li radni ljudi, Afroamerikanci, Hispanci, stanovnici predgrađa i stanovnici gradova, farmeri i učitelji, da li zaista sada rade zajedno? Neka svi znaju, naš prvi posao će biti da se posao obavi, a dok sam ja guverner tako će i biti”, rekao je Kristi.

Nešto južnije, na izborima za guvernera države Virdžinije, demokrata Teri Mekolif tesno je pobedio republikanca Kena Kučinelija, miljenika ultrakonzervativnog pokreta čajanke i žestokog protivnika kontroverznog Obaminog zakona o reformi zdravstvenog osiguranja.

Demokratski politički strateg Ted Devajn rekao je da je odbijanje pristalica pokreta čajanka na kompromise možda išlo na ruku demokrati Mekolifu.

“U suštini rekli su da neće biti kompromisa čak ako Sjedinjene Države padnu pod stečaj, čak ako bi to značilo zatvaranje federalne vlade. Ta realnost pokreta čajanka sudarila se sa praktičnom realnošću funkcionisanja vlade i rešavanja ekonomskih problema”, rekao je Devajn.

Republikanski politički strateg Ford O’Konel dodaje da se zbog toga pokret čajanka našao u opasnosti da izgubi svoj uticaj i podršku, ako ne bude u stanju da prevaziđe politiku protivljenja svemu.

“2014. biće prelomna godina za pokret čajanka, naročito u vezi sa pitanjima koja tište američke glasače: radna mesta, državni dug i Obamaker. Ako pokret čajanka ne želi da uvene moraće da smisli neku dugoročnu strategiju, odnosno da nađe način kako da osvaja izbore i upravlja, umesto što samo pokušava da obori one republikance za koje smatra da su se otuđili od stranke”, kaže O’Konel.

U međuvremenu, grad Njujork dobio je prvog demokratskog gradonačelnika u proteklih 20 godina. Zaštitnik prava gradjana, Bil de Blazio ubedljivo je pobedio republikanca Džoa Lotu, pa će sada zameniti nezavisnog gradonačelnika Majkla Blumberga, koji nije mogao da se kandiduje za četvrti mandat.

Birači u nekoliko drugih većih gradova – Atlanti, Bostonu, Detroitu, Hjustonu i Majamiju takođe su birali gradonačelnike.

Politički analitičari sada analiziraju te rezultate pokušavajući da predvide ishod kongresnih izbora iduće godine, kada će se birati svih 435 članova Predstavničkog doma i jedna trećina od stotinu članova Senata.
XS
SM
MD
LG