Linkovi

Obama gost satiričnog TV programa


Predsednik Obama razgovara sa voditeljem Džonom Stjuartom na snimanju emisije "Daily show" 27. oktobra 2010.
Predsednik Obama razgovara sa voditeljem Džonom Stjuartom na snimanju emisije "Daily show" 27. oktobra 2010.

Pet dana uoči izbora, predsjednik Barak Obama učestvovao je u popularnom satiričnom informativnom programu kako bi pomogao demokratama koji bi, prema anketama, mogli da pretrpe velike gubitke 2. novembra. U međuvremenu, u nekoliko država vode se tijesne trke za mjesta u Senatu.

Predsjednik Obama učestvovao je sinoć u satiričnoj emisiji “Dejli Šou”, kako bi pridobio podršku mladih birača. On je prvi predsednik koji se u toku svog mandata pojavio u popularnom programu.

Obama je bio uglavnom ozbiljan tokom nastupa, braneći rezultate svoje administracije.

Kandidovali ste se sa takvom smjelošću, govoreći - veliki lideri predvode u vreme velikih teškoća, mi smo oni koji su potrebni... Međutim, čini se da je povremeno prisutna određena bojažljivost, kada je riječ o zakonodavstvu. Ponekad nisam ni siguran šta je vaš cilj u pogledu zdravstvene zaštite”, izjavio je voditelj emisije "Dejli Šou" Džon Stjuart.

Džone, volim tvoju emisiju, ali se apsolutno ne slažem sa tobom kada je riječ o tom pitanju. Ne želim da te stavljam u isti koš sa političkim komentatorima, ali će 30 miliona ljudi imati zdravstveno osiguranje kao rezultat reforme

Popularni voditelj i komičar je tokom intervjua prenio raspoloženje mnogih birača koji su podržali Obamu 2008.

Kandidovali ste se uz veoma uzvišenu retoriku, govoreći o nadi i promjenama. Čini se međutim da se demokrate ove godine kandiduju uz parolu “ molimo vas, dajte nam još jednu šansu.” Kako smo za dvije godine, od nade i promjena došli do pitanja “Nećete ima dati ključeve, zar ne?”.

"Kada sam pobijedio i kada je počela tranzicija, razmotrili smo ekonomsku situaciju i mojo politički savjetnici su mi kazali da uživam sada, zato što će za dvije godine narod biti nezadovoljan. I to se upravo događa”, istakao je Obama.

Predsjednik je okončao učešće pozivom glasačima da izađu na birališta.

Obama gost satiričnog TV programa
Obama gost satiričnog TV programa

U međuvremenu, na Aljasci se vodi tijesna izborna trka za mjesto u Senatu. Republikancu Džo Mileru danas će podršku pružiti Sara Pejlin.

Slično predizborna situacija je i na Floridi. Čarli Krist, nezavisni kandidat i bivši republikanac, istakao je da su njegov protivnik, pokret “Čajanka” i Sara Pejlin opasni.

Na kraju jednog puta je ekstremizam, gdje se ukida pravo žena na abortus a biti umjeren znači prokletstvo. To je put kojim Sara Pejlin, pokret i Marko Rubio žele da nas odvedu. Riječ je opasnom putu”, upozorio je Krist.

Prema novoj anketi dnevnog lista Njujork Tajms i mreže SI-Bi-ES, biračka tijela koja su glasala za demokrate prije dvije godine, među kojima su žene, katolici i nezavisni birači, sada su naklonjena republikancima.

Inače, u novom izveštaju Centra za odgovornu politiku, navodi se da bi troškovi ovogodišnjih kongresnih izbora u Sjedinjenim Državama mogli da dostignu četiri milijarde dolara, što bi bila rekordna cena srednjoročnih izbora.

U izveštaju se navodi da će troškovi pojedinačnih kandidata, političkih partija i nezavisnih organizacija, biti za oko milijardu dolara veći od rekorda postavljenog 2006.


XS
SM
MD
LG