Linkovi

Ko finansira republikance?


Izbori za Kongres biće održani 2. novembra
Izbori za Kongres biće održani 2. novembra

Tri nedjelje uoči novembarskih kongresnih izbora, predsjednik i potpredsjednik SAD tvrde da se politički oglasi Republikanske stranke finansiraju iz stranih izvora, povezanih sa američkom privrednom komorom. Republikanci međutim oštro uzvraćaju na optužbe.

Predsjednik kritikuje republikance zbog uzimanja sumnjivog novca za političke kampanje. Na udaru su se našli američka privredna komora, drugi najveća finansijer na srednjoročnim izborima…

“Jedna od najvećih organizacija koja plaća ovaj marketing, redovno uzima novac od stranih izvora.”

…i organizacija na čijem čelu je bivši politički savjetnik Bijele kuće Karl Rouv.

“Pokažite mi podatke. Republikanci su se nekada zalagali za transparentnost. Možda govore istinu, ali im ja ne vjerujem”, saopštio je potpredsjednik SAD Džozef Bajden.

Rouv je uzvatio da republikanci ne moraju da otkriju izvore finansiranja, optužujući demokrate za iste postupke.

“Predsjednik je licemjeran u pogledu ovog pitanja. Nije imao nikakvih problema sa cijelom situacijom kada su organizacije finansirale njegovu kampanju 2008. i kada nije otkrivao imena donatora.”

Istinu u cijelom slučaju je veoma teško saznati, s obzirom na to da donatori, koji nisu regulisani zakonom, ne moraju da otkriju svoj identitet.

“Nemogućnost da se sazna ko finansira političke reklame definitivno marginalizuje sposobnost birača da donesu odgovarajuću odluku”, navodi Dejv Lavental iz Centra za odgovornu politiku.

Privredna komora je saopšila da prima novac od stranih korporacija, ali da ga ne koristi za finansiranje političkih aktivnosti. I dok demokrate pokušavaju da zadrže kontrolu u Kongresu, novo istraživanje pokazuje da nezadovoljni birači, koji su obično motivisani da glasaju, za trenutnu ekonomsku situaciju u zemlji uglavnom okrivljuju Demokratsku stranku.

XS
SM
MD
LG