Linkovi

Pad Obaminog rejtinga


Predsednik Barak Obama obraća se američkim veteranima
Predsednik Barak Obama obraća se američkim veteranima

Novo istraživanje javnog mnjenja u Sjedinjenim Državama nagoveštava da većina američkih birača smatra da predsednik Barak Obama ne zaslužuje još jedan četvorogodišnji mandat.

Anketa Univerziteta Kvinipjak pokazuje da 51odsto registrovanih glasača veruje da Obama ne bi trebalo da bude ponovo izabran, dok svega 42 odsto tvrdi da bi Obama trebalo da bude predsednik sa dva mandata. Kada je reč o njihovom doživljaju predsednika Obame - anketirani su bili podeljeni - 47 procenata imali su pozitivno mišljenje o predsedniku, a isto toliko njih - negativno.

U poređenju sa pretendentom na republikansku nominaciju i bivšim guvernerom Masačusetsa Mitom Romnijem, Obama je bio izjednačen - obojica su dobila po 45 odsto podrške, dok je zbog moguće greške u anketi od tri procenta, tehnički izjednačen u trci sa predsednikom bio i još jedan republikanski pretendent, guverner Teksasa Rik Peri, koji je dobio podršku 42 odsto birača.

Rejting predsednika Obame, ali i zakonodavaca u Kongresu kontinuirano opadaju dok američka ekonomija nastavlja da se muči. Ranije ovog meseca, Galup je objavio anketu prema kojoj predsednik Obama ima rejting od svega 39 odsto, najniži otkad je preuzeo položaj. Međutim, u nekim drugim anketama Kongres ima dramatično manji rejting od predsednika.

XS
SM
MD
LG