Linkovi

Zamah Mita Romnija


Republikanski predsednički pretendent Mit Romni sa suprugom
Republikanski predsednički pretendent Mit Romni sa suprugom

Predsednički pretendent Republikanske stranke Mit Romni sada se koncentriše na narednu rundu primarnih izbora nakon jučerašnjih ključnih pobeda u Mičigenu i Arizoni.

U Mičigenu, državi u kojoj je rodjen i gde je njegov otac bio popularni guverner Romni je odneo tesnu pobedu nad rivalom Rikom Santorumom sa razlikom od samo tri odsto. Romni je u toj državi vodio intenzivnu kampanju kako bi izbegao poraz od Santoruma, jer bi to dovelo u opasnost njegova nastojanja da osvoji nominaciju svoje stranke. U Arizoni on je znatno ubedljivije pobedio Santoruma.

Proslavljajući sinoć u Mičigenu dvostruku pobedu Romni je rekao sledbenicima da je u svojoj rodnoj državi pobedio „sa dovoljnom razlikom u glasovima“.

Romni je svojevremeno ubedljivo vodio u Mičigenu, ali je izgubio podršku pošto je Santorum ranije ovog meseca pobedio u Koloradu, Minesoti i Mizuriju.

Rominju je, u poslednjim satima kampanje u Mičigenu, u pomoć priskočio rok muzičar Kid Rok, i pomogao da odnese pobedu na izborima koje je, prema mišljenju mnogih, jednostavno morao da dobije. To je dalo energiju biračima kao što je Lisa Odet, čija je porodica izgubila svoju prodavnicu automobila zbog ekonomske krize.

Nikada ranije nisam bila politički aktivna, ali ovo me je probudilo. Verujem da je Mit Romni rešenje za problem zapošljavanja i ekonomije.”

Medjutim, Romniju je nedostajala podrška socijalnih konzervativaca kao što je Ajlin Devo.

“Za mene je glavno pitanje zabrane abortusa. Znam da se svi kandidati bore za pravo na život, ali Rik Santorum se stroprocentno zalaže za to pravo i mislim da bi se borio za njega kad bi postao predsednik.”

Obraćajući se pristalicama u Mičigenu posle poraza, Santorum je nastavio da se predstavlja kao istinski konzervativni kandidat.

“Za sobom imam odličan učinak kao konzervativac, ne samo kad se glasalo o zdravstvenoj zaštiti nego i rešavanju krupnih problema sa kojima se ova zemlja suočava.”

Bez obzira na to koga su izabrali medju četvoricom preostalih pretendenata, republikanski birači u Mičigenu i Arizoni kažu da im je najvažnije da nominuju kandidata koji može da pobedi predsednika Obamu. Romni je svoje najstrožije reči uperio ka Obami.

“Da li je popravio stanje ekonomije? Ne. Da li je rešio krizu na stambenom tržištu? Da li je vratio Amerikance na radna mesta? Ne. “

Dok preostali republikanski kandidati sada čekaju takozvani “super utorak”, 6. marta, kada se glasa u deset država, izborno telo te stranke tek treba da se složi o tome ko ima najbolje šanse da porazi aktuelnog predsednika.

RIk Santorum se sinoć zahvalio sledbenicima, rekavši da su doprineli tome da se nađe u vrhu ove trke. Romni ima teškoće da stekne podršku socijalno konzervativnih birača kojima je po ubeđenjima bliži Santorum.

Kongresmen iz Teksasa Ron Pol i bivši predsedavajući Predstavničkog doma Njut Gingrič nisu vodili intenzivne kampanje u Mičigenu. Gingrič je juče održao predizborni skup u Džordžiji, državi koju je dvadeset godina predstavljao u Kongresu. Pol je održao večernji skup u Virdžiniji.

XS
SM
MD
LG