Linkovi

Prednost Romnija na Floridi


Predsednički pretendent republikanske stranke, Njut Gingrič
Predsednički pretendent republikanske stranke, Njut Gingrič

Američki republikanski predsednički pretendenti Mit Romni i Njut Gingrič, ogorčeno se bore za podršku u Floridi, dva dana uoči primarnih izbora u toj državi na jugu. Dva predvodnika trke treba da odluče ko će se suprotstaviti Baraku Obami, na predsedničkim izborima u novembru.

U najnovijim anketama, prednost ima multimilioner i bivši guverner Masačusetsa Romni. Bivši predsednik Predstavničkog doma Njut Gingrič, juče je dobio podršku bivšeg rivala u trci za nominaciju, Hermana Kejna, koji je ispao iz trke početkom decembra, posle optužbi za seksualno uznemiravanje i bračno neverstvo.

Dva preostala kandidata, bivši senator iz Pensilvanije Rik Santorum i kongresmen iz Teksasa Ron Pol, daleko zaostaju u trci. Dok se nadmetanje za nominaciju pretvara u trku dva pretendenta, Romni i Gingrič razmenjuju oštru kritiku i napadačke oglase. Romni tvrdi da je Gingrič proglašen krivim za kršenje etičkih principa, što ga je primoralo da se povuče sa dužnosti predsednika Predstavničkog doma, dok Gingrič oštro kritikuje Romnija kao bogataša i zbog načina na koji je vodio svoje poslove.

Romniju je, posle Gingričeve pobede na primarnim izborima u Južnoj Karolini 21. januara, u Floridi potrebna pobeda da bi ponovo stekao zamah. Romni je odneo ubedljivu pobedu na primarnim izborima u Nju Hempširu i prvobitno je bio proglašen pobednikom i na stranačkim skupovima u Ajovi, mada je ponovno prebrojavanje glasova pokazalo da je u toj državi pobedio Santorum.

XS
SM
MD
LG