Linkovi

Njut Gingrič pobedio u Južnoj Karolini


Republikanski predsednički pretendent Njut Gingrič odneo pobedu na primarnim izborima u Južnoj Karolini, Kolumbija, Južna Karolina, 21. januar, 2012.
Republikanski predsednički pretendent Njut Gingrič odneo pobedu na primarnim izborima u Južnoj Karolini, Kolumbija, Južna Karolina, 21. januar, 2012.

Bivši predsednik Predstavničkog doma Njut Gingrič, pobedio je na republikanskim predsedničkim primarnim izborima u Južnoj Karolini i uzdrmao partijsko biranje kandidata za ovogodišnje prededničke izbore u novembru.

Uz rekordnu izlaznost, Gingrič je osvojio 40 odsto glasova, dok je bivši guverner Masačusetsa zauzeo drugo mesto sa 28 odsto glasova. Posle pobede, Gingrič je odbacio tvrdnje da je njegov uspeh povezan sa nastupom na najnovijim debatama. „Ljudi uopšte ne shvataju šta se događa. Ne radi se o tome da ja dobro debatujem. Ja samo jasno izražavam vrednosti koje američki narod najdublje oseća“, rekao je Gingrič.

Pre svega nedelju dana, očekivala se laka Romnijeva pobeda, ali je njegova kampanja pretrpela teške udarce u vezi sa optužbama da je bio kapitalista koji je preduzimao opasne poslovne poduhvate. Uprkos jučerašnjem plasmanu na drugo mesto, Romni tvrdi da će ipak osvojiti nominaciju svoje stranke. Treće mesto u Južnoj Karolini osvojo je bivši senator iz Pensilvanije Rik Santorum, dok je četvrti kongresmen iz Teksasa Ron Pol.

Oštra izborna bitka se nastavlja na narednim primarnim izborima u Floridi, gde će republikanci glasati za predsedničke pretendente poslednjeg dana januara.

XS
SM
MD
LG