Linkovi

Danas prvi primarni izbori u SAD


Bivši guverner Masačusetsa smatra se favoritom u Nju Hempširu
Bivši guverner Masačusetsa smatra se favoritom u Nju Hempširu

Većina birača u Nju Hempširu je još jutros krenula prema sportskim salama, gradskim skupštinama, pa čak i crkvama, u kojima se održavaju prvi primarni izbori u ovogodišnjoj kampanji.

Predsednički pretendent i bivši predsednik Predstavničkog doma, Njut Gingrič, u današnjoj izjavi ispred biračkog mesta u Mančesteru, rekao je da će birači morati dva puta da razmisle pre nego što podrže Romnija, ako on nastavi „pogrešno da predstavlja“ svoje stavove. Gingrič je imao u vidu Romnijev govor o zdravstvenom osiguranju, u kojem je rekao da „voli da može da otpušta ljude“.

Romnijeva izjava se odnosila na kompanije koje pružaju zdravstveno osiguranje, za koje je rekao da ne obezbeđuju dobru uslugu. Njegovi rivali su se odmah uhvatili za taj komentar.

Džon Hantsmen, bivši američki ambasador u Kini, juče je istakao da se razlikuje od Romnija, jer „guverner uživa u otpuštanju ljudi“, dok on - kako je naglasio - „uživa u otvaranju novih radnih mesta“.

I ostali kandidati napadaju Romnija, ističući da je on svojevremeno vodio privatnu investicionu firmu, koja je - kako tvrde - otpustila stotine službenika da bi povećala ionako veliki profit.

Glasanje u Nju Hempširu je počelo noćas u ponoć u Diksvil Noču, u blizini kanadske granice, gde je Romni - koji ima znatnu prednost u anketama - osvojio dva od mogućih devet glasova koji pripadaju tom gradiću - koliko je dobio i Hantsmen.

Analitičari kažu da će Romni po svemu sudeći pobediti na primarnim izborima u Nju Hempširu, ali kažu da bi njegova konačna pobeda mogla da se dovede u pitanje, ako spretno ne porazi ostale republikanske kandidate.

Bivši senator Rik Santorum, koji je na glasanju na stranačkim skupovima u Ajovi prošlog utorka zaostao za Romnijem za ukupno osam glasova, nada se da će ponovo biti drugi.

Najnovije ankete međutim pokazuju da bi drugi mogao da bude i teksaški kongresmen Ron Pol, a dobar rezultat očekuje i guverner Teksasa, Rik Peri.

XS
SM
MD
LG