Linkovi

Skandali i političke kampanje


Kongresmen Tod Ejkins
Kongresmen Tod Ejkins

Greške i skandali često imaju vrlo jak uticaj na američke političke kampanje, poput nedavne izjave kongresmena Toda Ejkina o žrtvama silovanja.

Uragan Ajzak koji je pogodio Sjedinjene Države na kratko je odvratio pažnju javnosti od predsedničke trke i to u vreme kada obe vodeće stranke i zvanično biraju svoje predsedničke kandidate. Međutim, jedna oluja malo drugačije prirode nedavno je ponovo podsetila da greške i skandali često imaju vrlo jak uticaj na američke političke kampanje.

Dok su se republikanci pripremali da predstave Mita Romnija naciji, jedan manje poznati kandidat za senat Sjedinjenih Država izazvao je pravu kontroverzu. Kongresmen Tod Ejkin je bio upitan da li bi žrtvama silovanja trebalo legalno dati pravo na abortus.

“Ako je legitimno silovanje, žensko telo ima načina da se izbori sa tim”.

Demokrate, poput predsednika Baraka Obame, brzo su reagovali.

“Takvi stavovi su uvredljivi, silovanje je silovanje”.

Ejkin se izvinio, međutim šteta je već bila naneta jer su mediji svoju pažnju usmerili ka Mitu Romniju. Alen Lihtman je politički istoričar na Američkom univerzitetu.

Trenutak nije mogao biti gori. Poslednje što je Mit Romni želeo jeste da usmeri pažnju na abortus i socijalna pitanja”.

Galilejsko jezero, po kojem je, prema Bibliji, Isus hodao, bilo je mesto još jednog neprijatnog događaja. Tokom zvanične posete Izraelu, republikanski kongresmen Kevin Joder je odlučio da se u njemu okupa go.

Očigledno das am pogrešio i žao mi je zbog toga”.

Neki ispadi koštaju kandidate njihovih karijera. Recimo, Geri Hart. Demokrata Hart je pred izbore 1988. bio gotovo izabran za predsedničkog kandidata, međutim pojavile su se sumnje da ima vanbračne afere. On je zatim pozvao novinare da ga prate, pa su oni tako otkrili dokaze koji su Harta izbacili iz predsedničke trke. Između ostalog i ovu sada poznatu fotografiju.

“Neverovatno, plavuša koja mu sedi u krilu na brodu pod nazivom Monkey Business. Da li možete gore sebe da upropastite?”

Drugi političari su preživeli skandale. Bivši gradonačelnik Vašingtona, Merion Beri bavi se politikom preko 40 godina. On je bio jedan od aktivnih učesnika pokreta za građanska prava, rame uz rame sa Martinom Luterom Kingom. Tokom 1990. godine, Beri je uhvaćen na kameri FBI-a kako puši krek zbog čega je proveo 6 meseci u zatvoru. Ipak, on je nakon izlaska iz zatvora po četvrti put ponovo izabran za gradonačlenika, a trenutno, sa 76 godina, radi kao gradski odbornik u američkoj prestonici.

“Pogledate iza sebe i pomislite zašto li sam to uradio? Šta mi je bilo u glavi? I ne možete ništa da uradite. To je već učinjeno. Ono što možete je da krenete napred”.

Najslavniji, nedavni, primer političara koji je preživeo skandal jeste bivši predsednik Bil Klinton. I pored afere sa saradnicom u Beloj kući, Klinton je ostao slavna ličnost.

“Sada će čak da bude počasni govornik na Demokratskoj konvenciji i njegovo pojavljivanje demokrate vide kao veliki plus”.

Možemo samo da nagađamo kada ćemo biti svedoci novog političkog skandala kao i da li će se on završiti sa potunim gubitkom ugleda te osobe ili možda političkim vaskrsnućem.
XS
SM
MD
LG