Linkovi

Ubistvo policajaca u Dalasu planirani napad


Šef policije Dalasa, Dejvid Braun na konferenciji za novinare sa mapom dela garda u kojem su ubijeni policajci, 8. jul 2016.
Šef policije Dalasa, Dejvid Braun na konferenciji za novinare sa mapom dela garda u kojem su ubijeni policajci, 8. jul 2016.

Policija u Dalasu saopštila je da je smrtonosna zaseda, u kojoj je sinoć ubijeno petoro policajaca tokom građanskog protesta, bila pažljivo planirani napad koji je izvelo nekoliko osoba. Američka vojska potvrdila je da je jedan od napadača bio Majka Zavijer Džonson, bivši vojni rezervista koji je služio u Avganistanu. Još trojica napadača, koji nisu identifikovani, nalaze se u pritvoru u vezi sa napadom.

Zvaničnici u Dalasu izjavili su da je u napadu takodje ranjeno sedam policajaca i dvoje civila. Šef policije u Dalasu, Dejvid Braun rekao da je osumnnjičeni koji je kasnije ubijen u eksploziji koju je izazvala policija, rekao policijskom pregovaraču šta ga je motivisalo:

„Osumnjičeni je rekao da je bio gnevan na belce. Rekao je da je želeo da ubije belce, posebno bele policajce.“

Braun je rekao da je osumnjičeni takođe izjavio da je bio uzmemiren zbog nedavnih policijskih akcija i da nije povezan ni sa jednom grupom. Policija je navela da je on ubijen nakon što su propali pregovori sa policijom, koja je zatim upotrebila robot bombu za aktiviranje nepoznatog eksploziva u blizini osumnjičenog. Govoreći u Poljskoj gde se nalazi na samitu NATO-a, predsednik Baraka Obama osudio je napad:

"Sudeći prema podacima policije, ima nekoliko osumnjičenih i saznaćemo više, bez sumnje, o njihovim motivima. Ali budimo jasni, da ne postoji moguće opravdanje za takvu vrstu napada ili bilo kakvog nasilja protiv snaga reda.”

Delovi Dalasa i dalje su blokirani dok policija vrši istragu napada. Gradonačelnik Majk Rolings zamolio je građane koji rade u centru Dalasa, gde se dogodio napad, da ne prilaze tom delu. U sinoćnim mirnim demonstracijama učestvovalo je oko hiljadu ljudi koji su protestovali zbog ranijih incidenata u Minesoti i Luizijani u kojima su policajci belci usmrtili dva Afroamerikanca. Oba slučaja, zabeležena na video snimcima, izazvala su demonstracije u brojnim američkim gradovima.

Sekretar za pravosuđe, Loreta Linč pozvala je građane Amerike da odbace, kako je rekla „lake impulse gorčine i razdora“ i prihvate teški zadatak da sarađuju.

"U kratkom saopštenju u Vašingtonu, Linč je komentarisala ubistvo petorice policajaca u Dalasu i ubistva Altona Sterlinga u Luizijani i Filanda Kastila u Minesoti, koje su usmrtili policajci. Linč je pozvala Amerikance da ne odgovaraju nasiljem ni na jedan od tih događaja:

“Posle događaja ove nedelje, Amerikanci širom naše zemlje osećaju se bespomoćno, neizvesno i u strahu. I takva osećanja su shvatljiva i opravdana. Ali odgovor ne sme da bude nasilje. Odgovor nikada nije nasilje. Umesto toga, naš odgovor mora da bude akcija. Smirena, miroljubiva, odlučna zajednička akcija.”

Linč je rekla da sekretarijat za pravosuđe, zajedno sa Federalnim istražnim biroom, federalnom policijom i tužiocima, sarađuje sa svojim lokalnim kolegama u Teksasu kako bi pomogao u istrazi napada u Dalasu. Linč je dodala da je sekretarijat otvorio istragu o kršenju gradjanskih prava u Luizijani u vezi sa slučajem Altona Sterlinga i ponudio pomoć u istrazi slučaja Finalda Kastila u Minesoti.

Obama u Dalasu početkom naredne sedmice

Američki predsednik Barak Obama, kako je saopšteno iz Bele kuće, posetiće Dalas početkom iduće sedmice.

Obama će nakon samita u Poljskoj, preskočiti Sevilju - jednu of stanica na svojoj verovatno poslednjoj predsedničkoj poseti Evropi.

XS
SM
MD
LG