Linkovi

SAD: Policajac uhapšen zbog ubistva Afroamerikanca


Policajac Majkl Slejger optužen za ubistvo nenaoružanog Afroamerikanca Voltera Skota
Policajac Majkl Slejger optužen za ubistvo nenaoružanog Afroamerikanca Voltera Skota

Policajac, belac, uhapšen je u Južnoj Karolini i optužen za ubistvo nenaoružanog Afroamerikanca, što je zabeleženo na video snimku.

Volter Skot, 50-ogodišnjak ubijen je prošle subote u Severnom Čarlstonu u državi Južna Karolina, pošto ga je policajac Majkl Slejger zaustavio zbog vožnje sa neispravnim svetlom na kolima.

Na video snimku sa mobilnog telefona slučajnog prolaznika vidi se kako Slejger ispaljuje nekoliko metaka ka Skotu, koji je u tom trenutku bežao od Slejgera.

Policajac Slejger je u izjavi naveo da je otvorio vatru nakon što mu je Skot navodno oteo elektronski pištolj tokom rasprave.

Neimenovani svedok koji je snimio incident, predao je snimak Skotovoj porodici. Njihov advokat je zatim video snimak dostavio dnevnom listu Njujork tajms da bi on bio objavljen na njihovom vebsajtu u utorak.

"Šta da nije bilo snimka? Šta da nije bilo svedoka ili heroja kako ga ja zovem, da to iznese u javnost? Ovo se u tom slučaju ne bi ni dogodilo, jer u prvim izveštajima je rečeno da se dogodilo nešto sasvim drugačije. Policajac je izjavio da ga je Skot napao i oteo mu tejzer koji je hteo da upotrebi na njemu, međutim neko je sve to gledao”, poručio je advokat porodice Skot, Kris Stjuart.

Odeljenje za sprovođenje zakona Južne Karoline, zaduženo za istrage krivičnih dela, otvorilo je istragu pucnjave dok su američki Sekretarijat za pravosuđe i Federalni istražni biro takođe pokrenuli nezavisne istrage.

"Kada niste u pravu, niste u pravu. Ukoliko donesete pogrešnu odluku, nevezano za to da li ste zaštićeni ili ste običan građanin na ulici, morate da stanete iza te odluke", istakao je gradonačelnik Severnog Čarlstona, Kit Sami.

Pošto je i sam odgledao snimak, senator Južne Karoline, Afroamerikanac Tim Skot napisao je na tviteru da je pucnjava bila “besmislena” i “apsolutno nepotrebna i da je mogla da bude izbegnuta”.

Ovo je još jedan u nizu slučajeva fatalnih okršaja nenaoružanih crnaca sa policijom, među kojima su i ubistvo Majkla Brauna u Fergusonu u državi Mizuri i Tamira Rajsa u Klivlednu u Ohaju, kao i gušenje na smrt Erika Garnera u Njujorku.

Incidenti su izazvali masovne proteste širom zemlje zbog agresivne policijske rutine prema pripadnicima manjinskih zajednica.

XS
SM
MD
LG