Linkovi

Pakistan: Negativna propaganda SAD


Načelnik pakistanske armije Asfak Kajani
Načelnik pakistanske armije Asfak Kajani

Načelnik Generalštaba pakistanske armije, general Ašfak Kajani, odbacio je primedbu Sjedinjenih Država da Islamabad ne čini dovoljno u ratu protiv terorizma. General Kajani je danas kritikovao takvu, kako je rekao, „negativnu propagandu“, naglasivši da napori koje Pakistan ulaže pokazuju rešenost nacije da porazi ekstremiste.

Avganistanski general je to izjavio nakon sastanka sa načelnikom Združenog generalštaba američkih oružanih snaga, admiralom Majkom Malenom, koji je juče izjavio da neki pripadnici pakistanske vojne obaveštajne službe imaju dugotrajne veze sa pripadnicima ekstremističke mreže Hakani, koji se bore u Avganistanu.

Pakistan je do sada poricao da ima bilo kakve veze sa tom organizacijom povezanom sa Al-kaidom, a ovo je prvi put da je neki visoki američki zvaničnik eksplicitno povezao tu obaveštajnu službu sa pobunjenicima. Američki zvaničnici traže da Pakistan pokrene vojnu kampanju u Severnom Vaziristanu, plemenskom regionu u kojem se veruje da su stacionirani pripadnici Hakanija i avganistanski talibani.

Pakistan kaže da još učvršćuje vojne dobitke protiv domaćih talibana u drugim delovima zemlje. General Kajani je takođe ponovio da se Islamabad protivi raketnim napadima bespilotnih letelica na osumnjičene ekstremističke ciljeve u Pakistanu, naglasivši da ti napadi potkopavaju pakistanske napore i nisu popularni u narodu.

XS
SM
MD
LG