Linkovi

Postignut dogovor o TPP-u


Ministri trgovina pacifičkih zemalja na stastanku u Atlanti
Ministri trgovina pacifičkih zemalja na stastanku u Atlanti

SAD, Japan i još 10 zemalja pacifičkog regiona postigli su dogovor o krupnom trgovinskom sporazumu, koji će smanjiti trgovinske barijere i postaviti komercijalne standarde za 40 odsto svetske ekonomije.

Trans-pacifičko partnerstvo bi trebalo da podstakne trgovinu između Australije, Bruneja, Čilea, Kanade, Japana, Malezije, Meksika, Novog Zelanda, Perua, SAD, Singapura i Vijetnama. Dogovor je postignut posle maratonskih pregovora u Atlanti tokom vikenda.

Japanski premijer Šinzo Abe pozdravio je sporazum kao “meru usmerenu ka budućnosti za sve zemlje učesnice koje dele vrednosti i pokušavaju da stvore slobodnu i pravičnu ekonomsku zonu”.

Postignuti dogovor predstavlja značajnu spoljnopolitičku pobedu za predsednika Baraka Obamu, bez obzira što dogovor tek treba da odobri američki Kongres u kome postoji i začajan broj njegovih protivnika iz redova demokratskih zakonodavaca.

Prema rečima predsednika Obame kada 95 odsto potencijalnih kupaca američkih proizvoda živi van SAD, ne možemo da dozvolimio da zemlje “kao što je Kina određuju pravila globalne ekonomije.”

Obamina administracija se zalagala za taj sporazum kao deo strategije za povećanje uticaja SAD u Aziji i suprotstavljanje sve većem uticaju Kine koja zasad nije članica tog pakta, ali mu može kasnije da mu se pridruži.

XS
SM
MD
LG