Linkovi

BP: Poklopac za bušotinu izdržava pritisak


BP: Poklopac za bušotinu izdržava pritisak
BP: Poklopac za bušotinu izdržava pritisak

Naftna kompanija BP saopštila je da džinovski poklopac postavljen preko oštećene bušotine po svemu sudeći izdržava pritisak, dok naučnici danonoćno analiziraju očitavanja pritiska i temperature, i podvodne snimke.

Zvaničnici američke vlade saopštili su da će se nastaviti testiranja čepa na oštećenoj platformi, budući da prvi rezultati nisu definitivni. Penzionisani admiral Obalske straže Ted Alen izjavio je da, iako očitavanja pokazuju da pritisak lagano raste, još nije dostignut nivo koji bi pokazao da više nema curenja nafte iz cevi bušotine.

Prema njegovim rečima, očitavanja pritiska nagoveštavaju da je možda došlo do pražnjenja samog nalazišta nafte, ili da se nafta izliva na mestu koje još nije otkriveno. Izvršni direktor BP-a, Kent Vels, kasnije je izjavio da nema indicija da nafta curi iz cevi.

BP je, u četvrtak, zapušio mesto iz kojeg je curila nafta novim čepom i poklopce, po prvi put od početka ekološke katastrofe u aprilu. Predsednik Obama izjavio je da je dobra vest što je platforma zapečaćena, ali je upozorio da još nije jasno da li će poklopac ostati na tom mestu i trajno zaustaviti tok nafte. On je rekao da će problem biti trajno rešen kada se završi instalacija pomoćnih bušotina. Prema vladinim procenama, u Meksički zaliv dnevno se izlivalo i do 60,000 barela nafte.

XS
SM
MD
LG