Linkovi

Obama i članovi kabineta o izlivanju nafte


Obama i članovi kabineta o izlivanju nafte
Obama i članovi kabineta o izlivanju nafte

Najnoviji napori da se zaustavi izlivanje nafte u Meksičkom zalivu za sada daju delimično uspješne rezultate. Zvaničnici međutim navode da će biti potrebne godine da se sanira pričinjena šteta.

Predsjednik Obama je i danas pokušao da uvjeri Amerikance da će izlivanje nafte u zaliv, koje traje već 49 dana, na kraju biti zaustavljeno.

“Izlivanje će biti zaustavljeno. Možda će biti potrebno određeno vrijeme, kao i dosta napora.”

Naftna mrlja u međuvremenu postaje sve veća i složenija.

“Više nije riječ o velikoj, homogenoj mrlji. Imamo posla sa masom sastavljenom od više stotina hiljada komadića nafte koji se kreću u različitim pravcima”, objašnjava Ted Alen iz američke Obalske straže.

Dobra vijest je što se izvlači više nafte nego ikada.

“U ovom trenutku, pomoću cilindra, izvlačimo 10 hiljada barela nafte dnevno”, kaže izvršni direktor Britiš Petroleuma Toni Hejvord.

Kompanija planira da udvostruči tu količinu, tako što će dodati još jedan tanker za odvođenje nafte. Zalivu će međutim biti potrebno dugo vrijemena za oporavak.

“Biće potrebne godine za dugoročan oporavak životne sredine i prirodnog staništa”, smatra Alen.

Životinjski svijet, od Luizijane do Floride, u međuvremenu trpi posljedice katastrofe. Nekoliko kilometara od obale Floride već se primjećuju nagovještaji dolaska nafte.

Vlasnici lokalnih preduzeća, među kojima i pjevač Džimi Bafet koji naredne nedjelje otvara hotel u ovom gradu, ne skrivaju svoje nezadovoljstvo.

“Bijesan sam. Ovo je ekološka katastrofa, koja nije trebalo da se dogodi ovdje” .

Brodograditelj Pol Galuša došao je u kancelariju BP-ija da bi zatražio nadoknadu - dovoljnu samo da preživi. Očekuje da će njegov primjer slijediti veliki broj ljudi.


XS
SM
MD
LG