Linkovi

BP tužio zbog izlivanja nafte


Naftna bušotina "Dipvoter Horajzon", u Meksičkom zalivu, gori nakon eksplozije u kojoj je poginulo 11 radnika
Naftna bušotina "Dipvoter Horajzon", u Meksičkom zalivu, gori nakon eksplozije u kojoj je poginulo 11 radnika

Naftna kompanija „Britiš petroleum“ je saopštila da podnosi sudsku tužbu protiv dve kompanije povezane sa naftnom bušotinom „Dipvoter horajzon“, koja je eksplodirala pre godinu dana i izazvala smrt 11 ljudi i veliko izlivanje nafte u Meksički zaliv.

„BP“ je juče podneo tužbu američkom federalnom sudu u Nju Orleansu, u kojoj traži od tih kompanija 40 milijardi dolara za isplatu njihovog dela odgovornosti za štetu izazvanu nesrećom. Kompanija sa sedištem u Britaniji tvrdi da je uređaj za sprečavanje eksplozije na naftnoj platformi, koji je proizvela kompanija „Kameron internešenal“, bio neispravan i da je to doprinelo nesreći. T

akođe se navodi da vlasnik bušotine, kompanija „Transoušen“, nije uočio da se u opremi za bušenje zadržava ugljovodonik i nije preduzeo odgovarajuće mere. Predstavnik te kompanije je sinoć, u izjavi za „Asošijeted pres“, osporio tvrdnje „BP-ja“, dok kompanija „Kameron“ podnosi kontratužbu protiv „BP-ja“ - za nehat.

Eksplozija na naftnoj platformi je izazvala podvodnu pukotinu iz koje se za 85 dana izlilo gotovo pet miliona barela nafte u Meksički zaliv. To je najveće izlivanje nafte u istoriji Sjedinjenih Država. Predsednik Barak Obama je juče, povodom godišnjice nesreće, izjavio da ekipe postižu znatan napredak u čišćenju izlivene nafte, ali da posao nije završen. Sjedinjene Države su inače u decembru saopštile da će podneti tužbu protiv „Britiš petroleuma“ i još osam kompanija koje su povezane sa izlivanjem nafte.

XS
SM
MD
LG