Linkovi

Nafta zagađuje Meksički zaliv


Pomorska platforma za eksploataciju nafte slična ovoj zapalila se i potonula u Meksičkom zalivu, kraj obale Luizijane
Pomorska platforma za eksploataciju nafte slična ovoj zapalila se i potonula u Meksičkom zalivu, kraj obale Luizijane

Američki funkcioneri kažu da iz potopljene naftne platforme u Meksičkom zalivu ističe pet puta više nafte nego što se mislilo.

Kontraadmiral američke Obalske straže, Meri Lendru, izjavila je kasno sinoć novinarima da naučnici Nacionalne uprave za okeane i atmosferu procenjuju da iz novootkrivene pukotine na potopljenoj platformi dnevno ističe gotovo 795 tona sirove nafte.

Nova pukotina otkrivena je kada je Obalska straža započela kontrolisano sagorevanje nafte kako bi smanjila zagađenje prirodne sredine. Funkcioneri kažu da kontrolisanim sagorevanjem može da se uništi 50 do 90 odsto nafte prikupljene na morskoj površini.

Naučni koordinator pomenute uprave rekao je da je taj metod obećavao efikasnost prilikom drugih nedavnih isticanja nafte.

Očekuje se da će 160 kilometara duga naftna mrlja sutra stići do obale američke države Luizijane, a zagađivanje preti i obalama susednih država, Teksasa, Misisipija i Floride.

Isticanje nafte počelo je kada je platforma naftne kompanije Britiš petroleum, udaljena 67 kilometara od obale Luizijane, potonula dva dana posle eksplozije i požara, 20. aprila. Jedanaest od 126 radnika koji su bili na platformi nestalo je i smatra se da su mrtvi.

Glavni operativni funkcioner Britiš petroleuma, Dag Satls, kaže da je jedan od ključnih zadataka ekipa za hitne intervencije zaustavljanje isticanja nafte iz prelomljene cevi koja je bila spojena sa platformom.

XS
SM
MD
LG