Linkovi

Obama: Veze sa Izraelom neraskidive


Predsednik Obama govori o Bliskom istoku
Predsednik Obama govori o Bliskom istoku

Na današnjem skupu uticajne lobističke organizacije Komitet za američko-izraelske javne poslove, skraćeno AIPAK, predsednik Barak Obama je rekao da su veze Sjedinjenih Država i Izraela „neraskidive“ i da je predanost Sjedinjenih Država izraelskoj bezbednosti učvršćena „gvozdenim okovima“.

Obama je pre svega dva dana izazvao nezadovoljstvo u Izraelu, kada je rekao da bi osnova za pregovore sa Palestincima trebalo da budu granice iz 1967. U današnjem govoru, Obama je pravdao svoj plan, rekavši da je pogrešno protumačen. On je objasnio da bi strane i dalje trebalo da se dogovore o konačnim granicama na osnovu uzajamne razmene teritorija.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je bez uvijanja odbacio Obamin predlog, rekavši da su granice koje su postojale pre Bliskoistočnog rata 1967, „neodbranjive“. Neslaganje dvojice lidera se našlo u središtu pažnje u petak, tokom njihovog dvočasovnog razgovora u Beloj kući. Ipak, Netanjahu je juče pokušao da smanji značaj tih razlika.

On je novinarima rekao da je jaz „nesrazmerno uvećan“, mada je ipak priznao da postoje određene razlike u mišljenju. Netanjahu na skupu AIPAC-a treba da govori u ponedeljak, a sledećeg dana na zajedničkoj sednici američkog Kongresa.

XS
SM
MD
LG