Linkovi

Obama odlučan u vezi sa uredbom o imigraciji


Sledbenica reforme zakona o emigraciji ispred Bele kuće
Sledbenica reforme zakona o emigraciji ispred Bele kuće

Predsednik Obama je ponovo branio svoju uredbu kojom se milioni imigranata bez dokumenata štite od deportacije, dok republikanski zakonodavci osudjuju taj potez, ali još nisu objasnili da li i šta planiraju da preduzmu u odgovor na to.

Tri dana posle važnog saopštenja koje će pomoći da se definiše njegov predsednički mandat....

„Preduzećemo korake da se odgovorno ponesemo prema milionima nedokumentovanih imigranata, a već žive u ovoj zemlji.“

...predsednik Obama se pojavio na televiziji i zvučao veoma odlučno u vezi sa prošlonedeljnom uredbom u svetlu nedostatka akcije od strane Kongresa na planu imigracione reforme.

„Svi znaju, uključujući republikance, da nećemo deportovati 11 miliona ljudi.“

Republikanski zakonodavci poput senatora Teda Kruza su ujedinjeni u suprotstavljanju Obaminoj akciji koja zaobilazi Kongres.

„On se suprostavlja ustavu. On se suprostavlja federalnom zakonu i američkom narodu.“

Kruz ističe da Senat ne bi trebalo da odobri nijednu Obaminu nominaciju kada republikanci u januaru preuzmu kontrolu nad oba doma Kongresa.

Medjutim, republikanci tek treba da usaglase jedinstveni kurs akcije i nisu čak ni pomenuli imigraciju u odgovoru na subotnji redovni govor predsednika Obame naciji, fokusirajući se umesto toga na ekonomska pitanja.

„Republikanci. Mi smo stranka novih radnih mesta.“

Neki republikanci su već isključili moćno oružje koje Kongres ima na raspolaganju: zatvaranje feferalne vlade u znak protesta. Evo šta kaže senator Džon Kornin:

„To se jednostavno neće dogoditi. Ne bi trebalo da se dogodi i neće se dogoditi.“

U medjuvremenu, predsednik Obama se drži svog stava da ukoliko se zakonodavci protive njegovoj uredbi o imigraciji, postoji jednostavno rešenje.

„Usvojite zakonski predlog. Kongres u krajnjoj liniji ima odgovornost da se bavi ovim pitanjem. Ima nekih stvari koje ne mogu da sprovedem sam.“

I dok je predsednik Obama suočen sa gnevom republikanaca zbog toga što je delovao samostalno, kritikuju ga i neki imigranti koji nemaju dozvolu boravka i koji nisu obuhvaćeni ovom urebom i još uvek su suočeni sa deportacijom.

Medjutim, predsednikova mera nailazi na odobvravanje u inostranstvu. Većina nedokumantovanih imigranata potiuče iz Meksika i meksički predsednik, Enrike Penja Nijeto, pozdravio je Obamin potez.

„Oni koji će imati koristi su migranti meksičkog porekla koji žive u SAD godinama. Kad govorimo o pravdi, ovo je čin zaslužene pravde koja vrednuje velike doprinose miliona Meksikanaca u razvoju naše susedne zemlje u Severnoj Americi.“

Mada milioni imigranata bez dozvole boravka u SAD mogu da iskoriste ovu izvršnu naredbu, preostaje da se vidi koliko njih će zapravo ispoštovati uslove postavljene za privremeno odlaganje deportacije.


XS
SM
MD
LG