Linkovi

Obama: Obnoviti industrijski sektor


Predsednik Barak Obama govori o indrustrijskom sektoru i obuci u Virdžiniji
Predsednik Barak Obama govori o indrustrijskom sektoru i obuci u Virdžiniji

Američki predsednik Barak Obama kaže da Amerika može da „obezbedi budućnost“ obnovom svog industrijskog sektora. Obama je to izjavio posle obilaska centra za automobilsku obuku u komunalnom koledžu u Virdžiniji, u blizini Vašingtona.

Obama je podsetio da je spor ekonomski oporavak ostavio previše Amerikanaca bez zaposlenja i zatražio od zakonodavaca i industrije da podrže programe za obuku industrijskih radnika. On je rekao da privatne firme, industrijske grupacije i škole, treba da ulože dodatne napore i povežu kvalifikovane radnike sa postojećim nepopunjenim radnim mestima.

Predsednik je to rekao posle serije izveštaja o ekonomiji i rastu stope nezaposlenosti, koji unose sumnju u ekonomski oporavak u Sjedinjenim Državama. Stopa nezaposlenosti u maju se povećala na 9,1 odsto, a Sekretarijat za rad kaže da je jedan deo tih zatvorenih radnih mesta u industriji. Predsednik je izjavio da bi inicijativa koju je danas izneo, mogla da pomogne da se 500 hiljada polaznika komunalnih koledža osposobi za karijere u industrijskoj proizvodnji.

Svetska agencija za procenu kreditne sposobnosti, „Fič rejtings“, u međuvremenu, izrazila je zabrinutost u pogledu pravca političke rasprave u Vašingtonu, u kojoj se članovi Kongresa spore oko legalnog limita zaduženosti američke vlade. Američki zvaničnici tvrde da Kongres mora da povisi „gornju granicu duga“ do 2. avgusta, ili će zemlja doći u opasnost da kasni u ispunjavanju svojih finansijskih obaveza.

„Fič rejtings“ u današnjem izveštaju ističe da je nepostizanje dogovora o povećanju granice zaduženosti „nezamislivo“. Agencija podseća da američka valuta ima ključnu ulogu u svetskoj ekonomiji i da je Vašington najveći dužnik na svetu. Autor izveštaja ukazuje da će propust da se povisi „granica duga“ značiti „krizu upravljanja“, koja bi ugrozila „nesigurnu finansijsku stabilnost“ u Sjedinjenim Državama i ostatku sveta. „Fič rejtings“ ukazuje da bi i kratkotrajno zakašnjenje Vašingtonu moglo da donese niži kreditni rejting, koji bi izazvao povećanje kamata na dug i cene obuzdavanja nacionalnog zaduženja.

XS
SM
MD
LG