Linkovi

Obama poziva Kongres na akciju


Obama poziva Kongres na akciju
Obama poziva Kongres na akciju

Predsjednik Barak Obama održao je prvu zvaničnu konferenciji za novinare u Bijeloj kući od marta, nedelju dana nakon što je objavio plan o povlačenju američkih snaga iz Avganistana i uoči isticanja roka za povećanje limita za zaduživanje zemlje. Predsjednik je istakao da Kongres mora brzo da poveća limit i istovremeno radi na smanjenju budžetskog deficita.

Dok Administracija ističe da će Sjedinjene Države ostati bez novca početkom avgusta, predsjednik Barak Obama kaže da je uvjeren da će Kongres postići dogovor o podizanju limita za zaduživanje.

“Lideri u određenom trenutku odgovore izazovima. Zatim urade pravu stvar za američki narod. Očekujem da će to da se dogodi ovog puta. Nazovite me naivnim, ali očekujem da će lideri da rade svoj posao.”

Obama je istakao da niko ne želi da se suoči sa posljedicama neuspjeha Sjedinjenih Država da nastave sa otplaćivanjem nacionalnog duga, koji trenutno iznosi 14 milijardi dolara.

"Ukoliko Sjedinjene Države ne otplaćuju dug, posljedice po ekonomiju će biti velike i nepredvidive i to nije dobro.”

Predsjednik je najavio da će sa potpredsjednikom SAD-a Džozefom Bajdenom nastaviti razgovore sa liderima u Kongresu kako bi postigli dogovor koji bi predviđao smanjenje deficita i omogućio podizanje limita za zaduživanje. Takođe se ponovo založio za ukidanje poreskih olakšica za najbogatije Amerikance, čemu se Republikanci oštro protive.

Obama je na prvoj konferenciji za novinare u Bijeloj kući u poslednja tri mjeseca, između ostalog, branio međunarodnu vojnu misiju u Libiji, navodeći da je preduzimanje akcije zaštitilo hiljade ljudi u toj zemlji. Američki predsjednik je odbacio kritike pojedinih zakonodavaca da je prekršio akt Kongresa prema kojem američke snage moraju da budu povučene ukoliko Kongres u roku od 60 dana ne odobri određenu vojnu akciju.

“Nije bilo američkih žrtava, nema rizika od dodatne eskalacije, ova operacija je ograničena kada je reč o vremenu i cilju. Tako da sam rekao američkom narodu – ovo je naša specifična misija i izvršavamo je na primjeran način. I tokom cijelog procesa konsultujemo se sa Kongresom.”

Nedelju dana nakon što je objavio početak povlačenja američkih snaga iz Avganistana, koje prema novom istraživanju podržava 72 odsto Amerikanaca., predsjednik je istakao da će Sjedinjene Države nastaviti da vrše pritisak na Al-Kaidu. Takođe je prokomentarisao napad na hotel Interkontinental u Kabulu.

Kabul je mnogo bezbjedniji nego što je bio i avganistanske snage u tom gradu su sada mnogo sposobnije. To ne znači da se napadi poput ovog možda neće događati. Naš posao još nije okončan. Međutrim, kao što sam kazao u govoru, ratna stihija se smanjuje i prelazimu na fazu tranzicije.”

Predsjednik Obama je, u odgovoru u brojna pitanja novinara, zatražio i sveobuhvatnu imigracionu reformu, navodeći da je Americi potreban sistem koji će poštovati zakon, ali i njenu tradiciju kao zemlje imigranata.

XS
SM
MD
LG