Linkovi

Posle odmora, novi izazovi za Obamu


Predsednik sa prvom damom Mišel Obamom i ćerkama Maliom i Sašom vraća se u Belu kuću sa odmora na Havajima, 4. januara 2011.
Predsednik sa prvom damom Mišel Obamom i ćerkama Maliom i Sašom vraća se u Belu kuću sa odmora na Havajima, 4. januara 2011.

Predsednik Barak Obama vratio se jutros u Vašington, posle odmora na Havajima. Krajem prošle godine, ostvario je nekoliko važnih pobeda u Kongresu, gde je usvojen kompromisni zakon o poreskim olakšicama, a Senat odobrio novi sporazum START sa Rusijom. Medjutim, Kongres u novom sastavu sutra počinje sa radom, a u njemu - republikanci imaju većinu u Predstavničkom domu, dok je demokratska većina u Senatu smanjena. Promenjeni odnos snaga predstavljaće izazov za predsednika.

Vašington u koji se predsednik Obama jutros vratio sa odmora je znatno drugačiji grad od onog koji je napustio pre manje od dve nedelje.

Naš zadatak ove godine je da dalje radimo na oporavku. Lepo smo napredovali pred završetak rada starog Kongresa i nadam se da ćemo nastaviti taj napredak”, rekao je predsednik novinarima na povratku sa Havaja.

U sredu će zakletvu položiti 85 novih republikanskih kongresmena, medju kojima je i vlasnik jedne picerije, Bobi Šiling.

Došli smo da se borimo, da vratimo stvari na pravi kolosek kako bi naša deca i unuci imali iste mogućnosti koje su pružene nama!”, izjavio je on.

U Vašington se vraća i Džon Bejner, od sutra predsednik Predstavničkog doma. On će sa svojim republikancima večeras izneti plan o ukidanju zakona predsednika Obame o zdravstvenoj zaštiti. O predlogu će se glasati iduće srede.

Verujemo da se Obaminom reformom uništava najbolji sistem zdravstvene zaštite, što će zemlju dovesti do bankrotstva. Verujemo da taj zakon treba da se ukine i zameni razumnim reformama koje će smanjiti troškove zdravstvenog osiguranja”, naveo je Bejner.

Iako će predlog verovatno proći Predstavnički dom, neće dospeti daleko u Senatu, gde demokrate i dalje imaju većinu.

“Demokrate u Predstavničkom domu će nastaviti da štite dobrobiti koje smo ostvarili za američki narod na polju zdravstva i ekonomije”, poručila je odlazeća predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi, koja od srede predvodi demokratsku manjinu u tom telu.

Demokrate to vide kao priliku da ponovo raspravljaju o zakonu pred američkim narodom, ukažu na njegove popularnije odredbe a republikance predstave kao one koji se protive tim odredbama”, navodi politički komentator mreže ABC News, Zakari Vulf.

Džon Bejner je obećao da će državnu potrošnju ove godine smanjiti za sto milijardi dolara. No, prava bitka o budžetu nastupa u februaru, kada će se raspravljati o limitu državnog zaduživanja. Podizanje te granice je ključno za finansiranje vlade, ali se tome odlučno protive članovi Pokreta Čajanka, kao što je novoizabrani senator Rend Pol.

U medjuvremenu, predsednik Obama takodje treba da donese neke kadrovske odluke unutar Bele kuće. Očekuje se da će prvo imenovati najvišeg ekonomskog savetnika umesto Lerija Samersa, a mediji prenose i da bi mogao da postavi Vilijama Dejlija, bivšeg sekretara za trgovinu u administraciji Bila Klintona, za novog šefa svog kabineta.

Obama će takodje danas potpisati novi sistem za proveru bezbednosti hrane u SAD.

Tim zakonom vladi se pružaju veća ovlašćenja u sprovođenju inspekcija fabrika za preradu hrane u Sjedinjenim Državama i inostranstvu. Takodje se vladi pruža ovlašćenje da povlači prehrambene proizvode sa tržišta. Dosadašnjim propisima vladi je bilo dopušteno samo upućivanje zahteva za opoziv prehrambenih proizvoda.

Velike kompanije i proizovdjači će morati da razviju detaljne planove za bezbednost hrane i da vode o tome evidenciju, kako bi vlada lako mogla da udje u trag izvoru proizvoda povučnih sa tržišta. Uvezena hrana će takodje biti suočena sa oštrijim restrikcijama.

XS
SM
MD
LG