Linkovi

Problemi u zapošljavanju medicinskog osoblja


Aleksandra Bauernšub, medicinska sestra, uprkos odličnim ocenama ima probem u nalaženju posla.
Aleksandra Bauernšub, medicinska sestra, uprkos odličnim ocenama ima probem u nalaženju posla.

Medicinsko osoblje u Sjedinjenim Državama nalazi se trenutno između loše ekonomije, demografskog rasta i velikog broja nezaposlenih novih diplomaca medicinske struke.

Medicinsko osoblje u Sjedinjenim Državama nalazi se trenutno između loše ekonomije, demografskog rasta i velikog broja nezaposlenih novih diplomaca medicinske struke. Posle više godina zabrinutosti zbog nestašice, oko trećina novodiplomiranih medicinskih sestara u Sjedinjenim Državama bori se da nađe zaposlenje. Stručnjaci međutim očekuju da će u budućnosti biti otvoren znatan broj radnih mesta za medicinsko osoblje.

„Prijavila sam se za 35 različitih radnih mesta i uprkos veoma visokom proseku ocena, nisam dobila zaposlenje. To je veoma zabrinjavajuće.“

Studentkinja univerziteta države Merilend Aleksandra Bauernšub završava master studije na odseku za medicinsko osoblje i uči o nezi pacijenata na simulatorima visoke tehnologije ali i kroz tradicionalne aktivnosti u učionici. Ona završava školovanje u trenutku kada novi diplomci imaju teškoća da pronađu zaposlenje.

Medicinske sestre sa dvogodišnjim diplomama mnogo teže pronalaze posao od onih sa četvorogodišnjim diplomama. Stručnjaci kažu da trenutno postoji manji broj slobodnih radnih mesta nego obično zato što medicinske sestre u svojim pedesetim i šezdesetim odlažu odlazak u penziju kako bi mogle da povrate ušteđevinu izgubljenu tokom finansijske krize ili da bi platile račune jer su im supružnici izgubili posao.

Dekan odseka za medicinsko osoblje na univerzitetu Merilend je Džejn Kiršling.

“Ekonomska situacija stvorila je tenzije zbog toga što mnogi zaposleni nastavljaju da rade u isto vreme kada smo mi nastojali da povećamo broj diplomaca kako bismo odgovorili na povećanu potrebu za medicinskom negom.”

Upisivanje na smer za medicinsko osoblje povećano je tokom proteklih godina, dok se medicinska profesija priprema za odlazak u penziju takozvanih bejbi bumera, veće nego obično generacije Amerikanaca rođenih odmah posle Drugog svetskog rata. Očekuje se da će stotine hiljada medicinskih sestara napustiti posao, u trenutku kada ostatak njihove generacije dostiže godine kada im je potrebna veća medicinska nega.

Pored toga promene u zakonima o zdravstvenoj zaštiti omogućavaju milionima Amerikanaca pristup zdravstvenom osiguranju što još više povećava zahteve za medicinskim osobljem. Ekonomisti koji se bave zdravstvom kažu da će, ako se ekonomska sitiuacija poboljša, mnoge starije medicinske sestre imati želju da napuste radna mesta i oslobode ih za mlađe radnike. U jednoj studiji navodi se da bi pad ukupnog nivoa nezaposlenosti mogao da otvori desetine hiljada radnih mesta za medicinsko osoblje. Analitičar korporacije Rend, Dejvid Auerbah govorio je za Glas Amerike putem Skajpa.

Pad stope nezaposlenosti od jednog procenta izgleda da znači oko 30 hiljada radnih mesta za medicinsko osoblje. Trenutno je stopa nezaposlenosti oko 7,6 odsto i ako bi se taj broj spustio na oko 5 odsto, oko 60 hiljada registrovanih medicinskih sestara moglo bi da napusti svoja radna mesta i ode u penziju.”

Dekan medicinske škole Džejn Kiršling kaže da je uprkos trenutnim problemima, karijera medicinske sestre veoma perspektivna.

“Mogućnosti će i dalje biti velike. Mi se samo nalazimo u ovom trenutku kada ekonomija posustaje, a generacija bejbi bumera ne odlazi u penziju.”

U međuvremenu, mnogi studenti kažu da su zabrinuti jer se suočavaju sa neizvesnom budućnošću svog posla i zbog činjenice da moraju da otplate hiljade dolara studentskih kredita.
XS
SM
MD
LG