Linkovi

Izveštaj: NSA ubacuje softver u kompjutere


NSA nadgledala komunikacije širom sveta
NSA nadgledala komunikacije širom sveta

Dnevni list Njujork Tajms objavio da NSA ubacuje najveći deo softvera za praćenje aktivnosti putem kompjuterskih mreža, ali isto tako, i to sve učestalije, koristeći tajnu tehnologiju.

Američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) je, kako prenose američki mediji, ubacila maliciozni softver u blizu 100.000 kompjutera širom sveta – što je Sjedinjenim Državama omogućilo da sprovedu nadgledanje tih kompjutera i kreiranje digitalnog puta za lansiranje sajber napada.

Dnevnik Njujork Tajms izvestio je danas da NSA ubacuje najveći deo softvera putem kompjuterskih mreža, ali isto tako, i to sve više, putem tajne tehnologije koja omogućava pristup i promenu podataka u kompjuterima čak i ako nisu priključeni na internet.

U izveštaju se kao izvori navode dokumenta NSA-a, američki funkcioneri i kompjuterski stručnjaci.

U medjuvremenu, predsednik Barak Obama se priprema da u petak najavi promene koje želi da uvede u vezi sa obimom špijuniranja od strane NSA. Tajms navodi da su saradnici predsednika Obame naveli da će on smanjiti obim špijunskih programa agencije, ali neće usvojiti najdalekosežnije preporuke komisije Bele kuće koja je razmatrala taj slučaj.

Takodje se navodi da će predsednik ograničiti pristup ogromnom prikupljanju informacija od strane te agencije iz miliona telefonskih razgovora, uvesti nove zaštite protiv prisluškivanja poziva stranih lidera i imenovati predstavnika koji će pred tajnim obaveštajnim sudom zastupati interese gradjana zabrinutih za svoju privatnost.

Medjutim, predsednikovi saradnici navode da predsednik Obama ne planira da šalje telefonske podatke van Nacionalne bezbednosne agencije.

Tajms takodje navodi da je NSA uspešno infiltrirao svoj softver u ruske vojne mreže, sisteme koje koriste meksička policija i karteli za preprodaju droga, trgovinske grupe unutar EU, kao i anti-teroristički partneri poput Saudijske Arabije, Indije i Pakistana.

Isti dnevnik navodi da nema dokaza da je softver ubačen niti da je korišćena tehnologija radio frekvencija unutar SAD.
XS
SM
MD
LG