Linkovi

Bil Ričardson u Severnoj Koreji


Bil Ričardson i Erik Šmit
Bil Ričardson i Erik Šmit

Ričardson je rekao novinarima da njega i Šmita zabrinjava situacija u Severnoj Koreji, ali da ne nose nikakve poruke američke vlade

Bivši američki ambasador u Ujedinjenim nacijama Bil Ričardson i izvršni direktor Gugla Erik Šmit doputovali su u glavni grad Severne Koreje, Pjongjang.

Ričardson je rekao novinarima da njega i Šmita zabrinjava situacija u Severnoj Koreji, ali da ne nose nikakve poruke američke vlade. On je naglasio da je u pitanju privatna, humanitarna poseta.

Ričardson već duže vreme govori o tome da želi da sazna više o američkom državljaninu korejskog porekla Kenetu Baeu, koji je u pritvoru u Severnoj Koreji pod neodredjenom optužbom za zločine protiv države.

Ričardson i Šmit trebalo bi da se sastanu sa severno korejskim političkim. ekonomskim i vojnim liderima.

Stejt department je kritikovao tajming ove posete, do koje dolazi nakon testiranja jedne dugometne rakete u Severnoj Koreji.

Pre odlaska za Pjongjang Ričardson je rekao da Stejt department nema razloga za nervozu.

Šmit je Guglov zvanični predstavnik za politička i vladina pitanja i istaknuti je zagovornik ideje da se ljudima širom sveta omogući pristup internetu.

Taj pristup je ograničen svim, osim naprivilegovanijim i najuticajnijim gradjanima Severne Koreje. Mediji u toj zemlji su takođe pod strogom kontrooom.
XS
SM
MD
LG