Linkovi

SAD:Bejner pozvao Netanjahua da održi govor u Kongresu


Lider republikanske većne u Kongresu Džon Bejner
Lider republikanske većne u Kongresu Džon Bejner

Lider republikanske većine u američkom Predstavničkom domu, Džon Bejner pozvao je izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da narednog meseca održi govor pred oba doma Kongresa, ali Bela kuća okleva povodom te ponude.

Bejner je najavio da je poziv upućen za sredu 11. februar, vezano za apel Republikanske stranke da se uvedu oštrije američke ekonomske sankcije Iranu, dok SAD i druge svetske sile pokušavaju da pregovorima postignu sporazum sa Teheranom kako bi sprečile da Iran proizvede nuklearno oružje. Netanjahu je oštri neprijatelj Irana i često je izražavao strahovanje da bi SAD mogle da pruže suviše veliki broj ustupaka Iranu tokom višemesečnih pregovora.

Izraelski lider se obratio američkom Kogresu dva puta pre ovoga, ali je Bejnerov poziv takodje imao za cilj konfrontaciju sa predsednikom Obamom zbog njegovog protivljenja novim sankcijama Teheranu.

Predstavnik Bele kuće Džoš Ernest je rekao da Bela kuća nije ništa čula o Netanjahuovoj poseti SAD do neposredno pred Bejnerov poziv. On je ukazao da bi taj eventualni govor „bio van normalnog protokola“ u okviru kojeg šef države kontaktira svog kolegu tokom posete drugoj zemlji.
Bejner je istakao kako Obama očekuje da Kongres „sedi skrštenih ruku i ne čini ništa dok on sklapa loš sporazum sa Iranom“ i dodao „Za to imam dve reči: Ni slučajno... to nećemo učiniti.“

XS
SM
MD
LG