Linkovi

Rouds: Dobar napredak Crne Gore


Ben Rouds, zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika Baraka Obame
Ben Rouds, zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika Baraka Obame

Savetnik predsednika Baraka Obame rekao je da je samit u Velsu prilika da se proceni učinak svih aspiranata i da se od Crne Gore očekuje da nastavi da napreduje i u budućnosti

Septembarski samit NATO-a u Velsu prilika je da se razmotri napredak svih zemalja aspiranata na putu ka članstvu u alijansi, rekao je zamjenik savjetnika za nacionalnu bezbjednost predsjednika Baraka Obame, Ben Rouds.

Rouds je na jučerašnjem brifingu u Vašingtonu ocjenio da je Crna Gora postigla dobar napredak i da se očekuje da će to biti slučaj i u budućnosti.

Države poput Gruzije i Crne Gore postižu dobar napredak u pogledu svojih planova. Stoga je predstojeći samit prilika za alijansu da sa različitim zemljama, uključujući Crnu Goru, Gruziju i druge aspirante, procijeni napredak koji su postigle, u saradnji sa NATO-om, u pronalaženju načina za dalje jačanje odnosa sa alijansom i utvrđivanju puta ka članstvu u NATO. Želimo da ohrabrimo zemlje da ostanu na tom putu i njihovi građani, vojske i vlade će na kraju morati da preduzmu neophodne korake da okončaju proces Akcionih planova za članstvo i njihova javnost će morati da donese odluku o pristupanju alijansi. Znači, proces saradnje je u toku. U Crnoj Gori je poslednjih mjeseci i godina zabilježen dobar napredak i očekujemo da će to biti slučaj i u budućnosti.”

Rouds je naglasio i da politika otvorenih vrata NATO obuhvata jasan i dug proces kroz koji sve zemlje moraju da prođu da bi postale članice.

“U trenutku kada zemlje mogu da pokažu da su u potpunosti prošle kroz taj proces, da su dobar kandidat za članstvo i da imaju javnu podršku za taj korak, onda alijansa zbog politike otvorenih varta ima obavezu da to ozbiljno razmotri. Za to je međutim potrebno vrijeme. Postoji razlog zašto je NATO najbolji i najači savez u istoriji, a to je veoma visok standard za članstvo, uz koje idu veoma čvrste obaveze. Zbog toga je prirodno da postoji duži period tokom kojeg zemlje rade na ovim pitanjima.”

XS
SM
MD
LG