Linkovi

Održan Nacionalni molitveni doručak


Dalaj Lama na Nacionalnom molitvenom doručku u Vašingtonu
Dalaj Lama na Nacionalnom molitvenom doručku u Vašingtonu

Predsednik Barak Obama je danas prisustvovao Nacionalnom molitvenom doručku u Vašingtonu i iskoristio ovaj dogadjaj da osudi islamsku ekstremističku grupu poznatu kao Islamska država.

U izjavi na tom skupu, predsednik je primetio da se molitve i vera koriste širom sveta kao instrument za pozitivne ciljeve, kao inspiracija ljudima da pomognu jedni drugima, da se nahrane gladni, izleče bolesni i uspostavi mir.

Medjutim, američki predsednik je dodao da smo svedoci da je vera takodje iskrivljena da bi bila korišćena u službi zla, i u tom smislu naveo Islamsku državu kao, kako se izrazio, brutalni, zli smrtonosni kult koji u ime vere sprovodi neopisiva varvarstva, teroriše verske manjine, siluje žene, što koristi kao oružje u ratu, i takve akcije sprovodi pod plaštom vere.

Predsednik Obama je rekao da bi vernici trebalo otvoreno da se oglase protiv onih koji koriste ime Boga da bi opravdali represiju, mržnju i nasilje.

Medju onima koji su se obratili ovom skupu bili su i bivši vozač NASKAR trka Deril Voltri i istraživač Dr. Kent Brentli, koji je preživeo ebolu.

Dalaj Lama je takodje prisustvovao doručku, ali se nije obratio prisutnima. Predsednik Barak Obama je odao priznanje Dalaj Lami kao saosećajnom čoveku, ignorišući protest Kine protiv bilo kakvih američkih kontakata sa prognanim tibetanskim duhovnim liderom.

Predsednik Obama se nije direktno sastao sa Dalaj Lamom, ali su na skupu sedeli nedaleko jedan od drugog i razmenili pozdrav.

Tradicionalni molitveni doručak održava se svake godine prvog četvrtka u februaru. Domaćini su članovi Kongresa, a organizuje ga Hrišćanska grupa Feloušip Faundejšn.

XS
SM
MD
LG