Linkovi

Sa demonstracije sile na diplomatiju


Sa demonstracije sile na diplomatiju
Sa demonstracije sile na diplomatiju

Sjedinjene Države moraju da upotrebe svoju globalnu moć na drugačiji način i ne možemo imati militarizovan model diplomatije, izjavila je američka državna sekretarka, Hilari Klinton juče u institutu Brukings predstavljajući novu strategiju nacionalne bezbednosti Obamine administracije, u kojoj diplomatija i razvoj imaju istu težinu kao i upotreba vojne sile.

Glavne stavke nove nacionalne bezbednosne strategije, koju je državna sekretarka Hilari Klinton opisala kao "pametnu silu“ poznate su već neko vreme, ali u dokumentu, koji je izdat po nalogu Kongresa, tek sada je detaljno formulisan novi pristup.

Bela kuća se distancirala od strategije Obaminog prethodnika, Džordža Buša, koja je dozvoljavala preventivne vojne akcije protiv zemalja i grupa za koje se veruje da predstavljaju opasnost po Sjedinjene Države. Nova bezbednosna strategija je zadržala stavku o davanju prvenstva američkoj vojsci, ali je stavila akcenat na diplomatske aktivnosti i formiranje koalicija.

Sekretarka Klinton juče je u vašingtonskom institutu Brukings predstavila novi plan i istakla da Sjedinjene Države moraju da deluju izbalansirano i da integrišu sve elemente svoje globalne moći.

"Nismo ništa manje moćni, ali moramo da primenimo silu drugačije. Prelazimo sa direktne demonstracije sile na nešto sofisticiraniji i teži spoj indirektne moći i uticaja. Dakle, 'pametna sila' nije samo slogan, već zaista nešto znači“, rekla je sekretarka Klinton.

Ona je dodala da Sjedinjene Države unapredjuju svoje političke interese promovisanjem osnovnih vrednosti poput demokratije i prava žena. Uzimajući u obzir iskustva iz Iraka i Avganistana, rekla je Klinton, armija je shvatila koje su granice vojne sile.

"Jedna od grešaka prethodne administracije, prema mišljenju vojske, je da smo militarizovali naše prisustvo u mnogim konfliktnim zonama. Ne možemo da imamo vojni model diplomatije i razvoja, a da očekujemo da postignemo političke rezultate u saradnji sa vladama tih zemalja”, zaključila je Hilari Klinton.

U dokumentu se takodje navodi da su zdrava ekonomija i američka reputacija u svetu čvrsto povezani. Sekretarka Klinton je skrenula pažnju da Sjedinjene Države ne mogu da zadrže svoj uticaj sa trenutnim deficitom i dugovima u kojima se država nalazi.

"To je pri vrhu liste prioriteta ove administracije. Želimo da ekonomski oporavak stavimo u okvir nacionalne bezbednosti i da počnemo sa smanjivanjem budžetskog deficita i stavljanjem kredita pod kontrolu što će politički biti veoma, veoma teško”, poručila je ona.

Nova nacionalna bezbednosna strategija takodje se fokusira na onemogućavanje, razoružanje i poraz Al Kaide, ali uz podržavanje i promovisanje ljudskih ljudskih prava.

XS
SM
MD
LG