Linkovi

Nagli rast broja ubistava širom SAD


Policija u Sent Luisu, u Mizuriju
Policija u Sent Luisu, u Mizuriju

Broj ubistava u više velikih američkih gradova je, prema zvaničnim podacima, značajno povećan ove godine i zvaničnici pokušavaju da utvrde razloge za to.

Dnevnik “Njujork tajms” prenosi da je u više od 30 gradova širom zemlje zabilježen nagli porast broja ubistava, u poređenju sa istim periodom prošle godine.

U prestonici, Vašingtonu, do sada je ubijeno 105 osoba, u poređenju sa 73 ljudi 2014. godine. U obližnjem Balitomoru, u saveznoj državi Merilend, stradalo je 215 osoba, što je znatan porast u odnosu na 138 u istom periodu prošle godine. Trocifren broj žrtava zabilježen je i u gradovima poput Milvokija, u Viskonsinu, Sent Luisa u Mizuriju i Nju Orelansa, u Luizijani.

Neočekivani rast broja ubistava u 2015. godini, posle nekoliko godina konstatnog pada, podstakao je političare i policajce da tragaju za uzrokom i rešenjem tog problema.

Pojedini navode da su policajci postali manje agresivni u svetlu nacionalnih protesta zbog niza ubistava nenaoružanih Afroamerikanaca, za koje je odgovorna policija. Međutim, prema navodima Njujork tajmsa, mnogi visoki policijski zvaničnici ističu da mladići u siromašnim četvrtima sve više pribegavaju nasilju pri rešavanju običnih sporova.

Više od 70 zvaničnika nekih od najvećih američkih gradova raspravljalo je o ovom problemu na prošlomesečnom vanrednom samitu. Ugledni dnevnik međutim primećuje da je broj ubistava i ukupno nasilnih zločina i dalje daleko ispod vrhunca zabeleženog krajem 1980-tih i početkom 90-tih. godina.

XS
SM
MD
LG