Linkovi

Server: Vlast se smenjuje na izborima


Analitičar Danijel Server
Analitičar Danijel Server

Američki Državni sekretarijat osudio nasilje na protestima u Crnoj Gori, dok je analitičar Danijel Server poručio da se demokratski izabrana vlast smjenjuje na biračkim mjestima, a ne na ulici

Američki državni sekretarijat je u reakciji na proteste u Crnoj Gori, uz napomenu da je ambasada već izdala saopštenje tim povodom, ponovo osudio nasilje u subotu veče. Analitičar Danijel Server, u intervjuu Glasu Amerike, ističe da se u demokratskim sistemima, vlast ne smjenjuje na ulici, neć na biračkim mjestima.

„Pridružujemo se našem ambasadoru u snažnoj osudi nasilja koje je izbilo tokom protesta u subotu uveče, u kojem su povrijeđeni pripadnici policije, novinari i demonstranti. Takođe osuđujemo oštećenje imovine, uključujući i albansku ambasadu na kojoj je pričinjena određena šteta. Vjerujemo da bi trebalo da bude sprovedena puna istraga svih ovih incidenata u skladu sa zakonom“, poručio je na konferenciji za novinare portparol Stejt departmenta Džon Kirbi.

“Jasno je da su protesti bili nasilni. Ne znam da li su predstavljali pokušaj da se silom sruši vlada, ali ne smatram da će se to dogoditi u Crnoj Gori”, naglasio je analitičar Danijel Server.

Uz ocjenu da je opozicija u Crnoj Gori slaba i podijeljena, Server kaže da nasilne demonstracije nisu put za ostvarenje političkih ciljeva.

Da bi se smijenila vlada u demokratskom sistemu, potrebno je više glasova i ne vidim kako će ove nasilne demonstracije donijeti opoziciji više glasova ili joj pomoći da se ujedini. Ljudi mogu da vole ili ne vole Đukanovića, ali je činjenica da je on na vlasti zbog demokratskog sistema i biće ga teško smijeniti na uličnim demonstracijama. U demokratskom sistemu to se radi na biračkim mjestima.”

Vašington, smatra Server, razumije da je dio opozicije i dalje nezadovoljan zbog nezavisnosti i da sigurno neće biti srećan zbog članstva Crne Gore u NATO-u što je glavni povod za reagovanje Rusije.

“Moskva će pokušati da stvori utisak intenziviranja napora protiv Đukanovića, ali je u stvari riječ o protivljenju članstvu Crne Gore u NATO. Za Moskvu, Đukanović je nevažan, važno je pitanje članstva u NATO. Proširenje Alijanse, čak i na malu Crnu Goru poraz je za Putina i oni će pokušati da izbjegnu da budu poraženi."

Danijel Server uvjeren je da će NATO uputiti pozivnicu Crnoj Gori, ističući da je to dobar potez.

“Dok god su bezbjednosne snage udržane i ne koriste prekomjernu silu i dok god je jasno da Crna Gora ima prilično snažnu grupu koja podržava članstvo, mislim da će NATO prepoznati šta je suština ovoga. Ovi protesti će, možda, u stvari učvrstiti podšku Crnoj Gori unutar Alijanse.”

XS
SM
MD
LG