Linkovi

Teže isključivanje homoseksualaca iz vojske


Američki sekretar za odbranu, Robert Gejts najavio je uvodjenje mera kojima će biti otežano otpuštanje homoseksualaca iz američke vojske zbog njihove seksualne orijentacije.

Gejts je rekao da glasine i druge slične vrste informacija od sada neće biti dovoljne da bi se homoseksualci razrešili dužnosti, dodajući da će jedino višim oficirima biti dozvoljeno da sprovedu istragu o nečijoj seksualnoj orijentaciji.

Mere će stupiti na snagu odmah, rekao je sekretar za odbranu, i primenjivaće se na sve aktuelne i buduće istrage. Ove promene će pomoći američkoj vojsci da koristeći "zdrav razum i pristojnost" sprovodi postojeći zakon poznat pod nazivom - "ne pitaj ništa, ne govori ništa".

Američki predsednik, Barak Obama i načelnik združenog generalštaba američkih oružanih snaga, admiral Majk Malen, podržavaju predlog da homoseksualci, koji služe u američkoj vojsci, imaju pravo da otvoreno govore o svom seksualnom opredeljenju.

Zakon "ne pitaj ništa, ne govori ništa" stupio je na snagu 1993. godine pod administracijom bivšeg predsednika SAD, Bila Klintona i predstavljao je kompromis vojnih lica i zakonodavaca u vezi sa tvrdnjom da bi ukidanje dugogodišnje zabrane vojnicima da se izjasne kao homoseksualci vrlo negativno uticalo na moral.

Do sada je oko 13 hiljada vojnika razrešeno dužnosti na osnovu tog zakona. Sekretarijat za odbranu preispituje kakve bi promene trebalo uvesti unutar vojske ukoliko dodje do promene zakona o homoseksualcima, a završni nacrt predloga bi trebalo da bude objavljen do kraja godine.

XS
SM
MD
LG