Linkovi

Netanjahu: Mir težak, ali moguć


Palestinski predsednik Mahmud Abas, izraelski premijer Benjamin Netanjahu i američka državna sekretarka Hilari Klinton
Palestinski predsednik Mahmud Abas, izraelski premijer Benjamin Netanjahu i američka državna sekretarka Hilari Klinton

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je izjavio da Izrael i Palestinci mogu da iznenade sve koji sumnjaju i postignu – kako se izrazio – „istorijski sporazum“.

Netanjahu je na današnjem sastanku izraelskog Kabineta govorio o predstojećim direktnim razgovorima sa Palestincima, prvim posle 20 meseci. Ti razgovori treba da počnu u Vašingtonu početkom septembra. To je u petak objavila državna sekretarka Hilari Klinton, posle višemesečnih diplomatskih napora.

Izraelski premijer je danas rekao da će sklapanje mirovnog sporazuma s Palestincima biti „teško, ali moguće“. On je istakao da bi svaki dogovor morao da obuhvati bezbednosne garancije i priznanje Izraela kao jevrejske države. Palestinski funkcioneri govore da će se povući sa razgovora ako Izrael nastavi da gradi naselja na okupiranim teritorijama.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki- mun je rekao da su predstojeći razgovori prilika za mir koja „ne sme da se propusti“. Američki funkcioneri kažu da je krajni cilj pregovora stvaranje palestinske države i izražavaju nadu da bi oni mogli da se završe u roku od jedne godine.

XS
SM
MD
LG