Linkovi

Palestinci: Izrael mora da prekine gradnju


Palestinci: Izrael mora da prekine gradnju
Palestinci: Izrael mora da prekine gradnju

Palestinski zvaničnici prete da će se povući iz direktnih bliskoistočnih pregovora, koji bi trebalo da se nastave posle skoro dve godine, ukoliko Izrael ne prekine sa izgradnjom naselja u istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj Obali.

Šef palestinskog pregovaračkog tima Saeb Erekat izjavio je da budućnost mirovnih razgovora počiva na tome da li će Izrael odlučiti da nastavi da gradi naselja na palestinskim teritorijama. Moratorijum koji je uveden na izgradnju treba da istekne za nešto više od mesec dana - 26. septembra, a izraelski premijer Benjamin Natanjahu insistira da ne bi trebalo da postoje preduslovi za nastavak direktnih pregovora.

Obe strane prihvatile su poziv Sjedinjenih Država da proces direktnih pregovora započne u Vašingtonu prve nedelje septembra, razgovorima u kojima će pored Izraela i Palestinaca učestvovati lideri Egipta i Jordana. Američki zvaničnici kažu da je krajni cilj stvaranje odvojene palestinske države i nadaju se da bi pregovori mogli da se okončaju u narednih godinu dana.

XS
SM
MD
LG