Linkovi

Keli: Bez drakonskih mera prema gradovima zaštitnicima izbeglica


Sekretar za unutrašnju bezbednost Džon Keli
Sekretar za unutrašnju bezbednost Džon Keli

Imigracione vlasti Sjedinjenih Država su ove nedelje uhapsile stotine imigranata koji žive u Americi ilegalno u racijama širom zemlje, mada vlasti navode da ova akcija nije vezana za nedavnu izvršnu naredbu koju je potpisao predsednik Donald Tramp. Racije su imale za cilj kriminalce među ilegalnim imigrantima rekla je Džilijan Kristensen predstavnica Sekretarijata za unutrašnju bezbednost, primetivši da su one deo rutinske akcije. Ovakve akcije su obavljene u bar šest država i obuhvataju gradove poput Atlante, Čikaga, Njujorka i Los Anđelesa.

Juče je sekretar za unutrašnju bezbednost Džon Keli tokom posete jednom od najžešće čuvanih delova američke granice sa Meksikom izjavio da neće preduzeti "drakonske" mere kad su u pitanju federalna sredstva za američke gradove koji pružaju pribežište izbeglicama.

Keli se sastao sa federalnim, državnim i lokalnim funkcionerima za sprovodjenje zakona kasno juče na granici izmedju San Dijega u Kaliforniji i Tihuane u Meksiku i tu održao konferenciju za štampu.

Na pitanje o izveštajima grupa zagovornika da su agenti za sprovođenje Američkih imigracionih i carinskih zakona uhapsili veliki broj ljudi koji su ilegalno u zemlji, Keli je odbacio termin uhapsili i rekao da vlasti sprovode zakon.

On je takođe ukazao da je nezamislivo da bilo koja jurisdikcija ne želi kriminalce van svojih zajednica. Keli je istakao da bi bilo teško opravdati pružanje sredstava za sprovodjenje imigracionog zakona gradovima koji odbiju da u tome sarađuju.

XS
SM
MD
LG