Linkovi

Oštar protest zbog ubistva tri osobe povezane sa konzulatom u Meksiku


Američka administracija oštro je protestovala zbog ubistva troje ljudi povezanih sa američkim konzulatom u meksičkom pograničnom gradu Sijudad Huarez.

Američki zvaničnici saopštili su da je tokom vikenda ubijena službenica američkog konzulata i njen suprug, kao i suprug meksičke državljanke, koja je takođe radila u konzulatu. Državni sekretarijat je u odgovoru na napade, za koje su po svemu sudeći odgovorni narko karteli, savjetovao Amerikancima da izbjegavaju putovanje u šest meksičkih gradova.

Najnovija ubistva dogodila su se usred eskalacije sukoba narko-kartela na granici savezne države Teksas i Meksika. Žrtve su ovog puta Amerikanci: službenica američkog konzulata u najopasnijem meksičkom pograničnom gradu Sijudad Huarezu; Lesli Enrikez i njen suprug Artur Redelf. Par je navodno ubijen dok se sa djetetom vozio u džipu. Jednogodišnja beba pronađena je nepovrijeđena na zadnjem sjedištu. U odvojenom incidentu, ubijen je suprug još jedne službenice konzulata. Bijela kuća saopštila je da je predsjednik Barak Obama ogorčen zbog ubistava, dok je državni sekretarijat odmah naredio porodicama svih službenika u američkim konzulatima u šest pograničnih gradova da se vrate u Sjedinjene Države. Takođe je upozorio američke državljane da izbjegavaju putovanje u šest meksičkih pograničnih gradova.

“Nedavno povećanje nasilja obuhvata i oružane sukobe na javnim mjestima i granatiranje policijskih stanica”, kaže Gordon Dugid, portparol Državnog sekretarijata.

Upozorenje je izdato uoči proljećnjeg raspusta kada se očekuje da desetine hiljada američkih studenata posjeti Meksiko.

Neki od nemirnih meksičkih gradova blizu su popularnih destinacija u Teksasu. Univerziteti širom te države međutim upozoravaju studente da ne prelaze granicu.

Teksaške vlasti su i prije najnovijeg nasilja upozorile roditelje da ne dozvole djeci da posjećuju meksičke gradove, zato što im bezbjednost ne može biti garantovana. Dodatni razlog za brigu je i ubistvo 15 osoba, od kojih šest policajaca, tokom vikenda u poznatom ljetovalištu Akapulko.

Američka administracija je nakon novih incidenata u Meksiku najavila da će sarađivati sa meksičkim vlasti u, kako je saopšteno, slamanju moći narko-kartela.

XS
SM
MD
LG