Linkovi

SAD za političko rešenje krize u Maliju


Francuski helikopteri na aerodromu u malijskoj prestonici Bamaku
Francuski helikopteri na aerodromu u malijskoj prestonici Bamaku

Obamina administracije je međutim saopštila da je saglasna sa ciljevima francuske vojne operacije protiv islamskih ekstremista na severu Malija

SAD se zalažu za političko rešenje situacije u Maliju, ali podržavaju francusku vojnu operaciju protiv islamskih ekstremista u severnom delu te zemlje.

Obamina administracije je saopštila da je saglasna sa ciljevima francuske vojne operacije protiv islamskih ekstremista na severu Malija, kao i da će pomoći Ekonomsku zajednicu zemalja Zapadne Afrike, poznatije kao EKOVAS, da uputi svoje trupe. Državna sekretarka Hilari Klinton je juče o tome razgovarala sa predsednicom Liberije, Elenom Džonson Sirlif. Portparolka Stejt dipartmenta Viktoria Nuland je tim povodom rekla:

“Državna sekretarka je iznela okvire pomoći koju smo spremni da pružimo zemljama EKOVAS-a, jasno predočivši da podržavamo francuske snage i da, takođe, razmatramo najbolji način za ispunjavanje njihovog zahteva.”

S obzirom da su pobunjenici na severu Malija povezani sa al Kaidom, konflikt je opasan za bezbednost celog regiona. Pomoćnik američkog državnog sekretara za Afriku, Džon Karson je rekao:

Ovo nije samo opasnost za jednu suverenu zemlju, nego potencijalno i transnacionalna pretnja koja može da se prelije preko granica u Niger, u Burkinu Faso, Mauritaniju, Senegal, kao i Alžir i druge zemlje.”

Pomoć vladinim snagama u Maliju će zavisiti od Alžira, kaže Dženifer Kuk iz Centra za međunarodne strateške studije.

Alžirska vojska zna teren, zna učesnike, jer je sa njima imala posla i ranije. Njihovo angažovanje će imati apsolutno kritičan značaj. Oni oklevaju da se angažuju vojno i u stvari traže političko rešenje.”

Alžir i Sjedinjene Države pokušavaju da uključe umerene pobunjenike na severu Malija u političko rešenje. Ambasador Karson kaže da to ima suštinski značaj.

“I za nas, i za narod Malija, bitno je da se hitno krene sa izradom plana i određivanjem vremenskih rokova za obnavljanje demokratske vlade.”

SAD vrše pritisak da izbori budu održani u aprilu. Dženifer Kuk kaže da to nije realno s obzirom na slabost prelazne vlade u Bamaku.

“Biće potreban pozamašan spoljni pritisak i nadzor kako bi se to postiglo, jer ne postoji poverenje u bilo koju od političkih struktura u Bamaku.”

Ukoliko privremeni lideri Malija ne budu mogli da organizuju izbore do aprila, uslediće spoljni pritisak za izmene u privremenoj vladi, tako da uticaj vojske bude manji, a da se poveća učešće severnog dela zemlje.
XS
SM
MD
LG