Linkovi

Obama: Kraj Gadafijeve vladavine


Predsednik Obama uoči obraćanja novinarima sa ostrva Martas Vinjard, u Masačusetsu
Predsednik Obama uoči obraćanja novinarima sa ostrva Martas Vinjard, u Masačusetsu

Najviši američki zvaničnici izrazili su optimizam u pogledu situacije u Libiji, pružili podršku libijskim pobunjenicima i pozvali libijskog lidera da odmah preda vlast.

Predsjednik Barak Obama, koji se nalazi na odmoru u Masačusetsu, kazao je da se režim libijskog lidera približava kraju.

“Situacija se i dalje mijenja. Postoji određen stepen nesigurnosti i pojedini elementi režima i dalje su prijetnja. Jasno je međutim da se Gadafijev režim približava kraju i da je budućnost Libije u rukama njenog naroda. Više od četiri decenije libijski narod živio je pod vladavinom tiranina koji im je oduzeo osnovna ljudska prava. Sada, slavlje koje smo vidjeli na ulicama Libije pokazuje da je težnja za ljudskim dostojanstvom daleko snažnija od bilo kog diktatora. Želim međutim da naglasim da nije sve gotovo. Dok režim propada, i dalje se vode oštre borbe u nekim područjimai imamo izvještaje o elementima režima koji prijete da će nastaviti da se bore. Iako je jasno da je Gadafija vladavina okončana, on ima priliku da smanji dalje krvoproliće takođe što će eksplicitno predati vlast libijskom narodu i pozvati snage koje se i dalje bore da polože oružje.”

Iz Stejt Dipartmenta je prethodno saopšteno da je državna sekretarka Hilari Klinton o najnovijem razvoju događa u Libiji, telefonom razgovarala sa predsjedavajućim Prelaznog nacionalnog savjeta Mustafom Džalilom, kao i sa ključnim članicama Kontakt grupe za Libiju.

“Razgovarali su o finansijskoj podršci Nacionalnom prelaznom savjetu i libijskom narodu, stalnim naporima da se osigura zaštita civila, jačanju napora savjeta da sprovede sveobuhvatnu demokratsku tranziciju i pripremama za pružanje neophodnih usluga i za humanitarnu pomoć. Takođe su se složili da se politički direktori Kontakt grupe tokom nedjelje sastanu u Istambulu kako bi koordinisali naredne poteze.”

XS
SM
MD
LG