Linkovi

Obama i kongresmeni o Libiji


Obama i kongresmeni o Libiji
Obama i kongresmeni o Libiji

Američki predsednik Barak Obama govorio je danas vodećim članovima Kongresa o situaciji u Libiji.

Predstavnik Bele kuće Džej Karni rekao je novinarima da je predsednik izvestio zakonodavce o tome šta je "do sada postignuto" u vezi sa zonom zabrane letenja u Libiji kao i o predaji komandnih i kontrolnih funkcija NATOu.

Neki zakonodavci, kako republikanci tako i članovi Obamine Demokratske stranke, kritikovali su predsednika što nije tražio odobrenje Kongresa za američke vojne akcije - kako neki u Kongresu smatraju da je trebalo da uradi.

Međutim Bela kuća je danas saopštila da je predsednikova odluka u vezi sa američkim raketnim napadima na libijske vojne instalacije bila "znatno unutar okvira" njegovih ustavnih prava, zasnovanog na dugoj listi sličnih primera.

Predstavnik Karni rekao je da se od prvih napada na libijske instalacije, prošle subote, predsednik Obama više puta konslutovao sa vodećim članovima Kongresa i da su ti napadi bili deo nastojanja da se zaštite civili i da se zaustave napadi libijskog lidera Moamera Gadafija na civile i pobunjenike.

Karni je takođe rekao da se čuju "mnogi glasovi" o tome kako bi Sjedinjene Države trebalo da pristupe ovoj situaciji i da će predsednik Obama nastaviti da sluša gledišta zakonodavaca. On je dodao da je predsednik "uveren da je to bila ispravna odluka".

Na odvojenom brifingu u Vašingtonu, američki ambasador u Libiji, Džin Krec, rekao je da su Gadafijeve snage započele "krvavi talas nasilja i represije" i da je Gadafi reagijući na miroljubive proteste ubijao građane.

XS
SM
MD
LG