Linkovi

Bivši američki general pod istragom zbog Irana


Marinski general Džejms Kartrajt
Marinski general Džejms Kartrajt

“Vašington Post”: Staksnet je bio deo sajber operacije “Olimpijske igre” uspostavljene tokom administracije bivšeg predsednika Džordža Buša

Američki mediji izveštavaju da se bivši zamenik načelnika združenog generalštaba oružanih snaga SAD, marinski general Džejms Kartrajt nalazi pod istragom Sekretarijata za pravosuđe zbog sumnje da je jednom novinaru Njujork Tajmasa otkrio detalje tajnog kompjuterskog programa Staksnet kojim su pre nekoliko godina napadnuta iranska nuklearna postrojenja.

Kako navodi list “Vašington Post”, Staksnet je bio deo sajber operacije nazvane “Olimpijske igre” uspostavljene tokom administracije bivšeg predsednika Džordža Buša. Njujork tajms je prošle godine objavio izveštaj da je Kartrajt rukovodio tim programom.

Koristeći taj program, američka vojska je uspela da u julu 2010. godine “zarazi” kompjutere u nuklearnim postrojenjima u Iranu i da onesposobi proces obogaćivanja uranijuma, tako što su centrifuge počele da se okreću bez kontrole.

Iranska vlade je u novembru 2010. saopštila da je zbog kompjuterskog virusa bio privremeno onesposobljen nuklearni program zemlje.

General Kartrajt je bio poznat u Pentagonu po svom znanju vezanom za bezbednost interneta, nuklearno naoružanje i protivraketnu odbranu.
XS
SM
MD
LG