Linkovi

Kantrimen: Dijalog, a ne pregovori


Kantrimen: Dijalog, a ne pregovori
Kantrimen: Dijalog, a ne pregovori

Pregovorima Beograda i Prištine u Briselu američka vlada prisustvuje u ulozi gosta, na poziv Evropske unije, a Vašington predstavlja zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Tomas Kantrimen.

Pred početak razgovora, Kantrimen je istakao da je dijalog važno sredstvo za ostvarenje praktičnih incijativa koje će unaprediti život gradjana Kosova, ali i izneo ocenu da mediji i političari na obe strane „preuveličavaju“ značaj tog dijaloga.

U pitanju je dijalog, a ne pregovori, i svrha tog dijaloga će biti osujećena ako se bilo koja strana bude žestoko držala svojih pozicija“, istakao je američki diplomata. Kantrimen podvlači da je pitanje kosovskog statusa za SAD završeno, i da se status ne može promeniti dijalogom, što ne znači da to pitanje ne može da bude pokrenuto. „Jasno nam je da će praktična rešenja nekih pitanja dotaći definiciju statusa. No za nas je status činjenica o kojoj se može razgovarati ali se ne može promeniti“ – istakao je Kantrimen na brifingu za novinare.

On očekuje da će dijalog u Briselu proizvesti seriju sporazuma, od kojih bi se svaki odnosio na jednu konkretnu, praktičnu oblast, a mogao bi da se primeni čim bude dogovoren u Briselu, ali je dodao da to zavisi od učesnika i posrednika, odnosno EU.

Zvaničnik Stejt Departmenta navodi da SAD imaju puno poverenje u EU da će postaviti dnevni red i voditi dijalog kako bi se ostvario cilj da se istinski unapredi život gradjana Kosova i Srbije. Kantrimen navodi da svaka strana u dijalogu može da pokrene svako pitanje, iako je dodao da SAD imaju poverenja da će se Robert Kuper, predstavnik EU, truditi da dijalog drži u okviru oblasti kod kojih je moguće ostvariti praktični napredak. On je rekao da SAD očekuju da se „o praktičnim, ne-političkim pitanjima razgovara na konstruktivan način“, te da je zadovoljan uveravanjima koje je Vašington dobio od obe vlade da je to njihov pristup dijalogu.

Govoreći o ulozi SAD, on je naveo da će Vašington, ukoliko EU zatraži američku pomoć, biti na raspolaganju obema stranama da im pruži pomoć u pronalasku kreativnih rešenja, ali da se u Briselu nalazi na poziv EU i poštuje tu ulogu.

Kantrimen je primetio da će kosovski parlament voditi debatu o tome šta Kosovo može da ostvari dijalogom u Briselu, ali i izrazio uverenje da je taj dijalog ključan za ostvarenje tri glavna cilja Kosova - nedvomisleno uspostavljanje punog suvereniteta, ostvarenje većeg medjunarodnog priznanja, uključujući članstvo u Ujedinjenim nacijama, i početak procesa rada na prijemu u članstvo EU.

Zvaničnik Stejt Departmena je takodje ocenio da istraga o navodima izveštaja Dika Martija o trgovini organima na Kosovu ne bi trebalo da ima uticaja na dijalog, ali i ponovio da SAD te navode shvataju veoma ozbiljno, te da veruju da je Euleks nadležan za istragu.

Na pitanje novinara da prokomentariše hapšenje generala Jovana Divjaka u Beču, na osnovu poternice koju je izdala Srbija, Kantrimen je izjavio da je uveren da će austrijska vlada i pravosudje postupati u tom procesu u skladu sa činjenicama i medjunarodnim pravom.

On je, takodje, izrazio razočarenje što je Srbija odbila poziv da prisustvuje poslovnoj konferenciji u Baltimoru krajem meseca, na koju su pozvani biznismeni i vladini predstavnici iz regiona Balkana, zato što je pozvana i delegacija Kosova. „To nas je razočaralo ne kao političko, već kao ekonomsko pitanje. To što Srbija bojkotuje konferenciju i obeshrabruje srpske biznismene da učestvuju zajedno sa stotinama investitora iz SAD i regiona šalje pogrešnu poruku i potkopava dosadašnje iskrene napore i Beograda i Vašingtona da izgrade bolje ekonomske odnose“, zaključio je Tomas Kantrimen.


XS
SM
MD
LG