Linkovi

Demanti ambasadora Dela


Dell: Nisam upotrebio izraz "autonomija"
Dell: Nisam upotrebio izraz "autonomija"

Ambasada Sjedinjenih Država na Kosovu danas je objavila izjavu ambasadrora Kristofera Dela, kojom on demantuje navode medija, medju kojima je i Srpski servis Glasa Amerike, da se založio, odnosno da nije isključio mogućnost autonomije za Srbe na severu Kosova:

“Mojom izjavom za štampu od 22. jula odao sam priznanje premijeru na njegovoj blagonaklonosti i kreativnom razmišljanju u vezi sa situacijom na severnom Kosovu. Nisam pozivao na davanje autonomije severnom Kosovu, niti je premijer to ikada učinio – bilo javno ili privatno. Ja sam, ustvari, doveo u pitanje tačnost ovakve karakterizacije premijerovog stava od strane srpskog izveštača koji mi je postavio to pitanje, i iznenađen sam da su kosovski mediji naseli na ovaj dobro poznat novinarski trik. Glas Amerike je ubacio reč ‘autonomija’ u naslov, ali ja nisam upotrebio taj izraz i neću ga upotrebiti jer mi to ne podržavamo.

Stav Vlade SAD je veoma jasan. Snažno podržavamo status Kosova kao jedne nezavisne suverene države i njen teritorijalni integritet. Takođe bismo želeli da vidimo Kosovo i Srbiju da krenu zajedno, kao nezavisne države, ka integraciji u evro-atlantske institucije.”

Proverom je utvrdjeno da je citat ambasadora Dela na brifingu u Centru za strane novinare u Vašingtonu, 22. jula, u izveštaju Srpskog servisa Glasa Amerike, tačno preveden, ali je u naslov i u najavu njegovog citata stavljena reč “autonomija”, koju ambasador nije upotrebio, koristeći izraze “specijalno rešenje”, odnosno, “specijalna priroda regiona unutar suverenih država”. U izveštaj su unete odgovarajuće ispravke.

XS
SM
MD
LG