Linkovi

SAD: Osuda napada na KFOR


Granični prelaz na severu Kosova
Granični prelaz na severu Kosova

Portparolka Stejt Departmenta Viktorija Nuland je na današnjem redovnom brifingu za novinare osudila jučerašnje - kako se izrazila - napade grupe Srba na snage KFOR-a koje su u trenutku napada uklanjale srpske blokade i uspostavljale bezbednosni punkt na ilegalnom graničnom prelazu.

"Žalimo zbog ranjavanja pripadnika KFOR-a, koji su povređeni dok su obavljali svoju dužnost u skladu sa rezolucijom 12-44 Saveta bezbednosti UN", rekla je Nuland i dodala da Stejt Dipartment nastavlja da pomno prati razvoj situacije na severu Kosova i poziva sve strane da održe mir, izbegnu opasne akcije, uzdrže se od zapaljive retorike i omoguće slobodu kretanja.

"Slobodan protok ljudi i dobara je u interesu Kosova i Srbije i u skladu sa njihovim evropskim aspiracijama. Blokade na putevima, barikade i nasilje mogu samo da naškode svakodnevnom životu naroda Kosova i Srbije i ograniči slobodu kretanja. Ohrabrujemo vlade Kosova i Srbije da i dalje budu posvećene dijalogu, u kojem posreduje Evropska unija, da pozovu na mir i skolpe sporazume koji će poboljšati živote običnih građana u obje zemlje.

XS
SM
MD
LG