Linkovi

SAD uvode nove sankcije Pjongjangu


SAD će uvesti nove sankcije Severnoj Koreji u nameri da ograniče njenu sposobnost razvijanja i širenja oružja za masovno uništenje, saopštila je u Seulu američka državna sekretarka Hilari Klinton.

Sekretar za odbranu Robert Gejts i Hilari Klinton razgovarali su sa svojim južnokorejskim kolegama, a sastanak, na kojem su takodje isplanirani detalji zajedničkih vojnih vežbi, održan je kao odgovor na martovsko potapanje južnokorejskog ratnog broda Čeonan.

Klintonova je istakla da nove sankcije nisu usmerene protiv severnokorejskog naroda, i dodala da će biti osmišljene tako se vlada u Pjongjangu spreči u sprovodjenju „destabilizujuće, nelegalne i provokativne“ politike, a njenim liderima uskrati pristup „luksuznoj robi.“

Američki i južnokorejski zvaničnici takodje su upozorili da će se Severna Koreja suočiti sa ozbiljnim posledicama ako ponovo napadne Južnu Koreju.

Hilari Klinton i Robert Gejts u sredu su posetili demilitarizovanu zonu koja razdvaja Južnu i Severnu Koreju. Oni su ocenili da je Južna Koreja prosperirala pod demokratskim režimom, dok Sever stagnira zbog izolacije.



XS
SM
MD
LG