Linkovi

Keri upozorio na rizik genocida u Južnom Sudanu


Državni sekretar Džon Keri u Adis Abebi, 1. maj, 2014.
Državni sekretar Džon Keri u Adis Abebi, 1. maj, 2014.

Keri i trojica ministra inostranih poslova su se danas sastali u glavnom gradu Etiopije, Adis Abebi, na razgovorima o tome kako primorati zaraćene strane u Južnom Sudanu da pristanu na prekid sukoba.

Američki državni sekretar Džon Keri upozorio je na rizik genocida u Južnom Sudanu ukoliko se ne zaustave smrtonosni sukobi koji traju već 4 meseca. Keri je u četvrtak razgovarao o nasilju sa regionalnim ministrim spoljnih poslova i zvaničnicima Afričke Unije u Adis Abebi.

Keri je rekao da odgovorni za "neizrecivo nasilje" u Južnom Sudanu moraju da budu privedeni pravdi kako bi se sprečilo dalje pogoršanje konflikta.

Šef američke diplomatije posetio je sedište Afričke unije, gde je sa zvaničnicima razgovarao o Centralnoafričkoj Republici u kojoj muslimani beže iz svojih kuća pred naletom hrišćanskih paravojski.

Ranije danas, Keri se sastao sa ministrima spoljnih poslova Etiopije, Ugande i Kenije sa kojima je razgovarao o izazovima kako da se ubede dve zaraćene strane u Južnom Sudanu da prekinu sa smrtonosnim sukobima, koji traju mesecima. Diplomate su se složile da su Južnom Sudanu neophodne legitimne snage da bi pomogle u stabilizaciji zemlje.

Sjedinjene Države su zapretile ukidanjem viza i uvodjenjem finansijskih sankcija odgovornima za nasilje zbog kojeg je raseljeno više od milion ljudi.

Keri takodje ima zakazane sastanke na visokom nivou u Demokratskoj Republici Kongo i Angoli, pre povratka u Vašington u ponedeljak.
XS
SM
MD
LG