Linkovi

Obama: Ključan nastavak pregovora


Jordanski kralj Abdula i predsednik Barak Obama tokom susreta u Beloj kući
Jordanski kralj Abdula i predsednik Barak Obama tokom susreta u Beloj kući

Predsednik Barak Obama izjavio je da je zbog "izuzetnih promena" koje se odigravaju na Bliskom istoku sada "više no ikada ranije ključno" da Izraelci i Palestinci nastave mirovne pregovore.

Barak Obama je to izjavio posle današnjeg sastanka sa jordanskim kraljem Abdulom u Beloj kući. Američki predsednik pozvao je dve strane da pronađu način da ponovo "sednu za pregovarački sto" i počnu da razgovore o procesu stvaranja dve države koje egzistiraju jedna pored druge u - kako je rekao - "miru i bezbednosti".

On je obećao da će Sjedinjene Države i Jordan nastaviti da sarađuju u nastojanju da ohrabre "nepristrasno i pravedno rešenje" izraelsko-palestinskog konflikta, za koji je kralj Abdula rekao da predstavlja "srž problema na Bliskom istoku".

Predsednik Obama takođe je ukazao da je sa jordanskim kraljem razgovarao o situaciji u Libiji, kao i o političkoj tranziciji koja se odigrava u zemljama poput Egipta i Tunisa. Bilo je takodje reči i o načinima produbljivanja ekonomske saradnje dve zemlje.

XS
SM
MD
LG