Linkovi

Japan podržava sankcije Iranu


Američki sekretar za finansije Timoti Gajtner sa japanskim kolegom, Džunom Azumijem u Tokiju, 12. januara 2012.
Američki sekretar za finansije Timoti Gajtner sa japanskim kolegom, Džunom Azumijem u Tokiju, 12. januara 2012.

Japan je obećao da će da smanji uvoz iranske nafte kako bi podržao američke sankcije, uvedene s ciljem da se izvrši pritisak na Iran da obustavi svoj sporni nuklearni program.

Ministar finansija Džun Azumi rekao je novinarima u Tokiju da će Japan, kojem 10 odsto nafte dolazi iz Irana, preduzeti „konkretne korake“ da što pre smanji uvoz iranske nafte. On je naveo da Japan priznaje da je iranski nuklearni program – medjunarodni problem:

"Svet ne može da ignoriše probleme nuklearnog razvoja, tako da, sa te tačke gledišta, razumemo američke poteze.”

Azumi kaže da Japan, u proteklih pet godina, konstantno smanjuje uvoz nafte iz Irana. On je to izjavio posle sastanka sa američkim sekretarom za finansije, Timotijem Gajtnerom, koji je odmah pozdravio japansku odluku. Gajtner je izjavio da SAD veoma cene podršku Japana i dodao da SAD i druge zemlje rade na tome da se značajno pojača pritisak na Iran:

"Kao što sam rekao, istražujemo načine da odsečemo njihovu Centralnu banku od medjunarodnog finansijskog sistema i smanjimo iranske prihode od izvoza nafte.”

Tokom trodnevne diplomatske posete Kini i Japanu, TImoti Gajtner pokušava da obezbedi medjunarodnu podršku novim američkim sankcijama kojima se stranim bankama koje posluju sa Iranskom centralnom bankom – koja obavlja najveći deo trasakcija u vezi sa prodajom nafte - zabranjuje pristup američkom finansijskom tržištu. Gajtner je izjavio da je njegovo putovanje po Aziji deo rane faze širih, globalnih diplomatskih napora da se pojača pritisak na Teheran, za koji Vašington sumnja da u tajnosti razvija nuklearno oružje, iako Iran to poriče.

XS
SM
MD
LG